Měření membránového napětí pomocí napěťově citlivých barviv

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je realizovat měření membránového napětí s využitím napěťově citlivého barviva Di-4-ANEPPS a získaná data zpracovat a analyzovat. Práce obsahuje teoretický základ v podobě elektrofyziologie živočišných buněk, vysvětluje fluorescenci a popisuje flourescenční mikroskop. Dokument se z velké části věnuje charakterizaci a rozdělení napěťově citlivých barviv. Praktická část pojednává o jednotlivých komponentech nutných pro provedení experimentu jako je generátor stimulačních impulzů, vysokorychlostní kamera a její akvizice a popisuje samotný průběh experimentu. V závěru práce dojde k porovnání výsledků měření s teoretickými předpoklady.
The aim of this work is to realize measurements of membrane potential with voltagesensitive dye Di-4-ANEPPS and the data processed and analyzed. The work includes theoretical basis in the form of electrophysiology animal cells, explains fluorescence and describes the fluorescence microscope. The document is largely devoted to the characterization and distribution of voltage-sensitive dyes (VSD). The practical part deals with the various components necessary to perform the experiment as a pulse generator, high-speed camera and camera’s acquisition and describes experiment. The conclusion will be compared with results from theoretical assumptions.
Description
Citation
VOTAVOVÁ, B. Měření membránového napětí pomocí napěťově citlivých barviv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (místopředseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) RNDr. Jiří Jarkovský, Ph.D. (člen) Mgr. Martina Raudenská, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Chmelař položil otázku k vysvětlení přepínače v blokovém schématu. Mgr. Raudenská položila otázku: jaké barviva byly používány. Ing. Jiřík položil otázku: jaký byl časově nejnáročnější úkon během měření, který zmiňujete v důvodech méně kvalitních výsledků. Studentka obhájila diplomovou práci s výhradami a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO