Kalibrace závaží a vah

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V úvodní kapitole této práce je zachycena organizační struktura národního metrologického systému České republiky a její návaznost na mezinárodní organizace. Dále je zde uvedena základní terminologie z oblasti metrologie, a to zejména v oblasti klasifikace měřidel. Následující oddíly přibližují problematiku nejistot měření, jejich členění, zdroje nejistot stanovené metodou typu A a B, jejich specifika a výpočet. Na výše uvedené navazuje oblast zabývající se již samotnými kalibracemi, v prvé řadě kalibrací závaží, klasifikací závaží dle tříd přesnosti, stanovenými postupy a konečně stanovením nejistot při kalibracích závaží. Poté bezprostředně následuje kapitola zabývající se kalibracemi vah, prováděnými zkouškami a nejistotami měření. Hlavní část diplomové práce je samozřejmě směřována k aplikaci nabytých poznatků na praktických příkladech, tedy provedením kalibrací závaží třídy F2 pomocí závaží vyšší třídy přesnosti, a to jednak v prostorách Vysokého učení technického v Brně a jednak v laboratoři hmotnosti Českého metrologického institutu. Dále byla provedena kalibrace školních vah značky Ohaus Explorer EX224.
In the introductory chapter of this work is caught organizational structure of the national metrology system in the Czech Republic and its links to international organizations. There is indicated the basic terminology of metrology, particularly in the area of classification instruments. The following sections approaching the issue of measurement uncertainties, their classification, sources of uncertainty determined by the type A and B, their specifics and calculation. The above linked area already dealing with themselves calibrations, first of all calibration weights, classification of weights according accuracy classes, established procedures, and finally determining uncertainty in calibration weights. Then, immediately followed by a chapter dealing with calibration balances, performed tests and measurement uncertainties. The main part is of course directed towards the application of acquired knowledge to practical examples, thus performing the calibration weight class F2 using a high-precision weights, both in the premises of the Technical University in Brno, both in the laboratory weighing the Czech Metrological Institute. Further calibration was performed school balances Ohaus Explorer EX224.
Description
Citation
VOJTOVÁ, K. Kalibrace závaží a vah [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Maxa, Ph.D. (člen) Ing. Martin Frk, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Špinka (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: 1) Komentujte rozdílné výsledky mezi laboratořemi VUT a ČMI. Jak si vysvětlujete rozdíly? 2) Vysvětlete pojem nejistota? 3) Co je to nejistota typu A? Jaké parametry znáte pro určení variability? Proč využíváte k výpočtům směrodatnou odchylku? 4) Jaký je vztah mezi směrodatnou odchylkou a rozptylem? 5) Jaký je rozdíl mezi nejistotou typu A a B?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO