Kruhově polarizovaná flíčková anténa s dutinovým rezonátorem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá kruhově polarizovanou mikropáskovou flíčkovou anténou s dutinovým rezonátorem. První část se věnuje základním teoretickým poznatkům o mikropáskových flíčkových anténách, jako je tvar flíčku, možnosti jeho buzení a další. Dále jsou popsány možnosti a způsoby návrhu flíčkové antény a její úpravy pro generování kruhově polarizované vlny a obecné poznatky o výhodách a použití kruhové polarizace. Následující část řeší praktický návrh požadované antény po jednotlivých krocích od návrhu lineárně polarizovaného flíčku po kruhově polarizovaný flíček s dutinovým rezonátorem integrovaným do substrátu. Poslední část se zabývá stručným popisem postupů měření vlastností prototypu antény a srovnáním naměřených závislostí s výsledky počítačové simulace.
This bachelor thesis deals with a circularly-polarized substrate-integrated-waveguide cavity-backed microstrip patch antenna. The first part dedicates basic theoretical knowledge of microstrip patch antennas such as patch shape, the possibility of its excitation etc. The following part describes the possibilities and adjustments of generating circularly-polarized wave from a microstrip patch antenna for generating circularly-polarized waves and general knowledge about the advantages and application of circularly-polarized wave. The next part deals with a step-by-step design of a proposed antenna. The last part present a comparison of simulated and measured results.
Description
Citation
PROCHÁZKA, P. Kruhově polarizovaná flíčková anténa s dutinovým rezonátorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Vágner, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (člen) Ing. Michal Zamazal, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Roubík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO