Řezání abrazivním vodním paprskem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se skládá z rešerše na téma řezání abrazivním vodním paprskem a praktické části. V úvodních kapitolách jsou tak rozebírány způsoby a princip řezání vodním paprskem. Následně je řešena kvalita obrobené plochy v důsledku řezu materiálu vodním paprskem a makromechanizmus úběru materiálu. Dále je rozebíráno strojní vybavení technologie na řezání vodním paprskem a na závěr jsou uvedeny výhody a porovnání s ostatními nekonvenčními technologiemi. V praktické části je řešen návrh strojního vybavení s ohledem na kapacitní možnosti firmy a následně je vypracován návrh technologie výroby na součást příruba v sérii 630 000 kusů za rok. Na závěr je ekonomické zhodnocení.
This master thesis is consisted of literature search and practise part with focusing on the theme of abrasive water jet cutting. Introductory chapters deal with various methods and principles water jet cutting. Following chapters deal with quality of cutting surface by abrasive water jet cutting. After these chapters is introduced machine equipment of water jet cutting technology. At the end of this theoretical part are listed advantages and comparison with other unconventional technologies. In the practical part is solved design of machinery with regard to manufacturing technology of component flange in series 630 000 pieces per year. Last chapter describes economic evaluation of production.
Description
Citation
MIDRLA, Z. Řezání abrazivním vodním paprskem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (předseda) prof. Ing. Martin Trunec, Dr. (místopředseda) doc. Ing. Ĺubomír Javorek, CSc. (člen) doc. Ing. Dušan Štekláč, CSc. (člen) prof. Ing. Robert Čep, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Pokorný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1) Metody volby představitele ze sortimentu vyráběných součástí. 2) Pro jaký typ výroby je technologie vodního paprsku vhodná? 3) Opotřebení nástroje při obrábění vodním paprskem. 4) Ekologické aspekty technologie. 5) Co je nástrojem technologie, fyzikální podstata. 6) Korekce při programování. 7) V jakém programu byl tvořen NC program? 8) Náklady – ekonomické hodnocení. 9) Použité abrazivo. Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO