Virtuální měřicí systém pro nestandardní bezodrazové komory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá vybranou částí v oblasti elektromagnetické kompatibility. V práci je teoreticky rozebráno, jak dochází k elektromagnetickému rušení a jak se toto rušení může šířit volným prostředím. Pro změření rušivých signálů je v práci proveden rozbor vhodných měřicích antén pro zvolené kmitočtové pásmo. Pro eliminaci okolních rušivých signálů je měření prováděno v absorpčních komorách, kde jsou nežádoucí rušivé signály potlačeny. V práce jsou uvedeny parametry přijímačů rušení a hodnoty limitů pro elektromagnetické rušení. V předkládané diplomové práci je uveden popis výpočtů výšky antény pro nalezení maximální intenzity elektrického pole pro standartní měřicí vzdálenosti. Pro navrhnuté pracoviště s transformovanou měřicí vzdáleností jsou provedeny výpočty intenzity elektrického pole se započtením parametrů měřicí antény a zkoušeného objektu. Výsledkem je stanovení korekčních křivek pro přepočet intenzity elektrického pole.
Master thesis examines a selected part of electromagnetic compatibility. In this work, there is theoretically discussed how electromagnetic interference appears and how is spread through free space environment. To eliminate ambient interference signals, the measurements have been performed in anechoic chamber where the undesirable interference signals were suppressed. In the thesis, there are also described parameters of EMI receivers and limits of electromagnetic interference. The description of calculations of the antenna height for finding maximum intensity of electric field strength for standard measurement distance has been made. For proposed transformed measurement distance, calculations of intensity electric field with addition of parameters measuring antenna and object under test were performed. Correction curves for conversion intensity electric field have been obtained as the result.
Description
Citation
VÁŠKO, O. Virtuální měřicí systém pro nestandardní bezodrazové komory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dr. Techn. Vojtěch Derbek (člen) doc. Ing. Roman Šotner, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Masopust, CSc. (člen) Ing. Milan Tannenberg, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. Ot.: Doc. Masopust: Blízké pole antény, práce s úhly odrazů, relevance kmitočtů měření uvedených v práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO