Elektrodové hmoty pro záporné elektrody lithium-iontových akumulátorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá studiem základních funkčních principů článků. Zaměřuje se především na uhlíkaté materiály, které jsou základem záporných elektrodových hmot lithium-iontových akumulátorů. Cílem této práce je pochopit princip lithium-iontového akumulátoru, získat přehled o současně nejrozšířenějších materiálech používaných pro záporné elektrodové hmoty spolu měřením jejich charakteristik. Dále pak porovnat charakteristiky uhlíkových materiálů s alternativními materiály pro záporné elektrody na bázi křemíku. První část se zaměřuje na princip funkčnosti lithium-iontových akumulátorů spolu s popisem měřících galvanostatických a potenciometrických metod. Praktická část se zabývá přípravou a měřením charakteristik záporných elektrodových hmot.
This theses deal with a study of basic functional principles of cells. It is focused on carbon materials, which are the basic for negative electrode masses of lithium-ion accumulators. The aim of this work is understanding principle lithium-ion accumulator, get an overview about the most widespread materials currently using for negative electrode materials with measuring their characteristics. Then compare characteristics of carbon materials with alternatives materials for negative electrode on the base of silicon. First part of the work is devoted of principle functionality lithium-ion accumulators together with description of galvanostatics and potentiostatics measuring methods. Practical part deals with preparation and measuring negative electrode masses characteristics.
Description
Citation
ŠIKUDA, M. Elektrodové hmoty pro záporné elektrody lithium-iontových akumulátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Josef Jirák, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Adámek, Ph.D. (člen) Ing. Karel Pospíšil (člen) doc. Ing. Marie Sedlaříková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své bakalářské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Tři nejčastější metody, pomocí kterých by se dal křemík použít jako materiál pro záporné elektrody? Jaké jsou stanoveny konce nabíjecích a vybíjecích průběhů? Z jakých zdrojů byla stanovena cena SiC? Jedná se o nanostrukturovaný SiC? V čem se používá běžně karbid křemíku? Popište pojem PVC gel? Při jakých teplotách byly změřeny vodivosti? Co to je nasycená elektronová rychlost? Uvažoval jste použití expandovaného grafitu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO