Nástroje pro měření kvality videosekvencí bez reference

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá objektivními metrikami pro hodnocení kvality videa bez reference. Jsou zde krátce popsány všeobecné základy hodnocení kvality videosekvencí, dále jsou uvedeny základní předpoklady objektivních metrik. Hlavním zaměřením práce jsou no-reference přístupy. Práce se snaží popsat základní metody pro hledání rušení ve videosekvencích. Je uveden rozdíl mezi metrikami pracujícími v prostorové a spektrální oblasti. Dále je popsán návrh aplikace v prostředí Matlab pro objektivní testy kvality videosekvencí. Byla navržena a implementována metrika pro odhad PSNR pro H.264 kódovaná videa na základě informací z bitové toku. Závěrem jsme sestavili databázi videosekvencí a provedli objektivní testy, které byly srovnány s výsledky testů subjektivních.
This diploma thesis deals with objective video quality assessments without reference. Some of the basics of video quality evaluation are described. Also some basic conditions for objective video quality metrics are introduced. The main focus of the thesis are no-reference approaches. Thesis tries to describe basic methods for seeking distortion in video. The difference between spatial-domain oriented and spectral-domain oriented metrics is analyzed. We also describe design of tool for measuring objective video quality in Matlab environment. We then designed and implemented a bit-stream oriented metric for estimation of the PSNR of H.264 coded sequences. Finally, we created a database of video sequences and we held objective tests. Results were compared with results from subjective measurements.
Description
Citation
ZACH, O. Nástroje pro měření kvality videosekvencí bez reference [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc. (předseda) prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (místopředseda) doc. Ing. Martin Slanina, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Kadlec, Ph.D. (člen) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (člen) Ing. Milan Motl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO