Porovnání inženýrských koncepcí pro stanovení deformačně napěťových poměrů v kořenech vrubu v pružně plastickém stavu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce je zaměřena na srovnání dostupných výpočetních metod pro určení deformačně-napěťových stavů v součástech při jednoosé napjatosti. Hlavními cíly této práce bylo vytvořit přehled dostupných metod a jejich rozbor, vytvoření modelů v konečně-prvkových softwarech a vyhodnocení problému pro možnost srovnání s analytickými výpočty. Posledním úkolem bylo vytvořit aplikaci, která pomocí rozebraných rovnic jednotlivých metod spočítá výsledky, které se využijí jako vstupy pro výpočet životnosti součásti.
This thesis is focused on the comparison of the available computational methods for determining the strain-stress conditions in parts under uniaxial stress. The main objectives of this work were to create an overview of available methods and their analysis, creating a model in a finite-elements softwares and assessment of the problem to enable comparison with analytical calculations. The final task was to create an application that uses equations of derived methods to calculate the results, which will be used as inputs to calculate the lifetime of the component.
Description
Citation
PEČ, M. Porovnání inženýrských koncepcí pro stanovení deformačně napěťových poměrů v kořenech vrubu v pružně plastickém stavu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba strojů a zařízení
Comittee
doc. Ing. Břetislav Mynář, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Rousek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Malášek, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Kašpárek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Blaťák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO