Datová síť pro smart grid v energetice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Elektrické siete, ako ich poznáme, sú bez výraznejšej zmeny dlhé roky. S nárastom obyvateľstva rastie aj dopyt po elektrickej energie, čo vyúsťuje do vyššej potreby jej tvorby. Väčší ohľad sa berie aj na ekológiu a využitie obnoviteľných zdrojov energie. Tieto však nemajú stály výkon a súčasnú sieť častokrát viac zaťažujú. Tieto problémy by mali riešiť chytré siete. Chytré siete sú siete schopné prispôsobiť tvorbu elektrickej energie aktuálnym požiadavkam, pričom zapájajú aj obnoviteľné zdroje energie na vyváženie výkyvov v sieti. Poskytujú možnosť odberu na požiadanie a ďalších pre spotrebiteľov zaujímavých aplikácií. Jedná sa o zlúčenie výdobytkov energetických, informačných a komunikačných technológií. Komunikácia, ktorá je v chytrých sieťach kľúčová, musí spĺňať isté požiadavky a môže prebiehať pomocou rozličných technológií. V tejto práci sú popísané možnosti rôznych komunikačných technológií a návrh konceptu dátovej komunikácie.
Electric grid as we now it has been without significant change for a long time. Along with the human population grows demand for electricity, which leads to need to create more energy. Bigger interest is in ecology and use of renewable sources, although these do not have constant output which often stresses the grid. These problems are to be solved by smart grids. Smart grids are capable of adjusting energy generation to immediate demand including renewable sources to compensate energy fluctuations in grid. They provide demand response and other applications interesting for end users. Smart grids are combination of achievements in energy, informatics and communication technology. Communication, which is key part of smart grids, has to met certain requirements and can be executed by various technologies. There are described various communication technologies and a design concept of data communication in this paper.
Description
Citation
DURKOŠ, M. Datová síť pro smart grid v energetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Šmirg, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Diskutujte, jak by měla vypadat simulace smart grid datové sítě, aby měla vypovídající hodnotu pro reálné nasazení. Simulace zpoždění různých technologií v závislosti na čase bez nakonfigurovaných událostí není vypovídající. Šlo by sestavit v programu Opnet Modeler pouze jeden simulační model, reprezentující celou datovou infrastrukturu smart grid sítě? Objasněte, jaký je rozdíl mezi Objemem dat a Data na Elektroměr jak uvádítě v tabulce 1.2. V textu nejsou tyto parametry vysvětleny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO