Simulátory solárního záření pro testování solárních článků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
První část práce se zabývá úvodem do problematiky a představením základních pojmů plynoucích ze zadání. Tyto pojmy jsou představeny a detailně popsány. Na tuto část navazuje kapitola s možnostmi využití sluneční energie. V práci je představeno, jak je možné využívat přímé i difúzní sluneční záření. Poslední část teoretické části je věnována základnímu popisu normy IEC 60904 a IEC 60904-9. Praktická část se zabývá představením vybraných simulátorů slunečního záření a jejich proměření. Z tohoto měření je stanovena klasifikace třídy podle normy IEC 60904-9. Poslední část této diplomové práce je věnována konstrukci solárního simulátoru složeného z LED diod. Tento simulátor je následně proměřen a je stanovena jeho třída podle vyzařovaného spektra.
The first part deals with an introduction to the basic fundamentals and presentation of theory from the assignment. The fundamentals are presented and described in detail. This part is followed by chapter describing possibilities of using solar energy. The paper presents possibilities of using both direct and diffuse solar radiation. The last chapter of the theoretical part is devoted to the basic description of the IEC 60904 and IEC 60904-9 standards. The practical part presents selected solar simulators and their measurement. Classification class according to IEC 60904-9 is determined from this measurement. The last part of the work is devoted to the construction of a solar simulator composed of LEDs. The simulator is then measured and its class is determined by emitted spectrum.
Description
Citation
PALLA, M. Simulátory solárního záření pro testování solárních článků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Maxa, Ph.D. (člen) Ing. Martin Frk, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Špinka (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: 1) Na kterou část slunečního spektra jsou nejvíce citlivé křemíkové solární čkánky? A proč? 2) Definujte rozdíly mezi křemíkovými a germániovými solárními články z pohledu spektrální citlivosti. 3) Vyrábí se kombinace z hlediska účinnosti germániového a křemíkového solárního článku? 4) Definujte rozmístění LED diod na solárním simulátoru. Jaké typy diod byly vybrány a proč? 5) Definujte pojem technologická účinnost použitý v práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO