Dvoustupňový nízkošumový zesilovač pro GPS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem nízkošumového zesilovače pracujícího v pásmu příjmu signálu GPS. V první části jsou stručně popsány vlastnosti signálu vysílaného družicemi GPS a možné zdroje jeho rušení. V další kapitole jsou popsány základní parametry nízkošumových zesilovačů, způsoby vyšetřování stability zesilovače a metody zajištění stability. Následuje přehled základních metod návrhu úzkopásmového zesilovače. Další kapitola obsahuje stručný popis filtrů vhodných pro použití v navrhovaném zesilovači. Další část se zabývá samotným návrhem dvojstupňového nízkošumového zesilovače za pomoci programu Ansoft Designer. Následující část se zabývá realizací zesilovače a měřením jeho parametrů. Na závěr jsou zmíněny zkušenosti s příjmem GPS signálů pomocí realizovaného nízkošumového zesilovače, pasivní antény a dvou různých přijímačů GPS.
This work deals with a design of a low noise amplifier for the GPS band. The first part shortly describes properties of GPS signals and possible jamming sources. In the next chapter, basic parameters of low noise amplifiers, ways of the amplifier stability determination and stabilization are described. A summary of methods of a narrowband amplifier design follows. The next chapter contains a short description of filters usable in the designed amplifier. The next part deals with the design of the two-stage low noise amplifier with the help of Ansoft Designer software. The following part deals with the amplifier realization and its parameters measuring. At the end of this work, some experience with GPS signals reception with the realized low noise amplifier, a passive antenna and two different types of GPS receivers are mentioned.
Description
Citation
ŠINDLER, P. Dvoustupňový nízkošumový zesilovač pro GPS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D. (člen) Ing. Michal Kubíček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Nováček, CSc. (člen) Ing. Jiří Konečný, Ph.D. (člen) Ing. Zoltán Szabó, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. Prof. Kasal: Proč je v celém zesilovači o něco vyšší šumové číslo, než je udáváno u samotného trazistoru? Prof. Brančík: V jaké třídě to pracuje a jaká je učinnost? Ing. Konečný: Je důležitý vůbec údaj té učinnosti v tomto případě? Doc. Fiala: Do jakého kmitočtu a šířky pásma to lze použít?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO