Analýza nadzvukového proudění plynu v diferenciálně čerpané komoře elektronového mikroskopu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V práci bude nejprve stručně popsána problematika elektronové mikroskopie a fyzikální model proudění tekutiny. Následně předložená diplomová práce se bude zabývat analýzou a vyhodnocením vlivu nadzvukového proudění na tlak a hustotu v dráze primárního svazku elektronů v komoře diferenciálního čerpání. Jako nástroje pro analýzu, vyhodnocení a prozkoumání dané problematiky budou použity systémy CAD a CAE (Computer Aided Engineering - počítačová podpora inženýrských prací). Současně bude vytvořena metodika výpočtu uplatnitelná pro nadzvukové proudění v oblasti nízkých tlaku v systému ANSYS CFX.
This work describes briefly electron microscopy issue and physical model of fluid flow. Then presented diploma thesis will be describing analysis and evaluation of the impact of supersonic flow on the pressure and density in the path of the primary electron beam in the differential pumping chamber. For analysis, evaluation and examination of the issue will be used CAD and CAE (Computer Aided Engineering) programs. At the same time it will be developed a methodology of calculation applicable to supersonic flow in the low pressure system at ANSYS CFX.
Description
Citation
MATLOCH, R. Analýza nadzvukového proudění plynu v diferenciálně čerpané komoře elektronového mikroskopu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Josef Jirák, CSc. (místopředseda) Ing. Karel Pospíšil (člen) prof. Ing. Jiří Vondrák, DrSc. (člen) doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Odkud kam bylo měřeno Machovo číslo? O kolik se podařilo snížit tlaky úpravou modelu? O kolik procent se snížil úpravou rozptyl elektronového svazku? Jaký byl mezní tlak, při kterém začaly vznikat rázové vlny?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO