Metodika business analýzy při zavádění informačních systémů v telekomunikačních podnicích

Abstract
Tématem disertační práce je sestavení metodiky business analýzy při zavádění informačních systémů v telekomunikačních podnicích v České republice. Tato metodika je sestavena prostřednictvím kvalitativního výzkumu – zakotvené teorie, s doplněním kvantitativním výzkumem a sekundárním výzkumem složeným z rešerší dostupné literatury. Při tvorbě metodiky jsem vycházela ze současných potřeb telekomunikačních podniků, které jsou charakteristické vysokou závislostí na informačních systémech, flexibilitou, konkurencí a neustálým zkracováním období platnosti podnikové strategie. Business analýza v těchto podnicích vychází především ze strategických cílů a její náplní je sestavit a analyzovat tzv. business požadavky, které by se měly promítnout v novém (inovovaném) informačním systému a zároveň transformují strategické cíle do konkrétních požadavků na fungování informačního systému. Tento systém by po jeho zavedení měl napomoci strategické cíle naplnit. Disertační práce je rozdělena na dvě části. V první, teoretické práci se zaměřuji zejména na vymezení pojmů, obecných metodik provádění business analýzy a jejich souvislostí s procesním a projektovým řízením používaným při zavádění informačních systémů v telekomunikacích. Zároveň se zabývám identifikací a vysvětlením použitých výzkumných metod. Druhá, praktická část je věnována primárnímu výzkumu. Pro získání údajů pro tento výzkum byly provedeny rozhovory s 18 respondenty z telekomunikačního oboru a jejich výroky byly podrobeny kvantitativnímu a kvalitativnímu zkoumání. Získané údaje byly konceptualizovány, kategorizovány a následně kódovány do výsledné metodiky. Práce rovněž obsahuje návrh využití metodiky v teorii, praxi i výuce.
The topic of the thesis is to build a business analysis methodology for the implementation of information systems in telecommunication enterprises in Czech Republic. This methodology is composed by qualitative research - grounded theory, supplemented by quantitative research and secondary research using an available literature. In the preparation of the methodology I have used the current needs of telecommunications companies, which are characterized mainly by high dependence on information systems, high flexibility, competition and shortening of the corporate strategy timeline. Business analysis in the telecommunications is mainly based on the strategic objectives and its task is to compile and analyze the business requirements that should be reflected in the new (upgraded) information systems while transforming strategic objectives into specific requirements for the operation of this system. Those systems should help fulfill strategic objectives. The thesis is divided into two parts. In the first, theoretical part I was focuses mainly on the definition of terms, as well as the general methodology for conducting business analysis and their relationships with process and project management used in the implementation of information systems in telecommunications. Also I identified and explained the used research methods. The second part is focused on primary research. To obtain data the research was carried out interviews with 18 respondents from the telecommunications industry and their statements were subjects for quantitative and qualitative research. The data obtained were conceptualized, categorized and then coded into the resulting methodology. The thesis also includes a proposal for the use of the methodology in theory, practice and teaching.
Description
Citation
NENIČKOVÁ, H. Metodika business analýzy při zavádění informačních systémů v telekomunikačních podnicích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku - dob.
Comittee
doc. Ing. Petr Sodomka, Ph.D., MBA (předseda) prof. Ing. Petr Dostál, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Dvořák, DrSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Chalupský, CSc., MBA (člen) prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (člen) prof. Ing. Jan Čapek, CSc. (člen) doc. Ing. Roman Bobák, Ph.D. (člen) prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (člen) prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-12-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO