Vývoj nové generace zařízení s pokročilou diagnostikou pro stanovení kontaktní degradace

Abstract
Práce se zabývá návrhem metodiky pro identifikaci poškození axiálních ložisek s využitím metody akustické emise. Součástí práce je návrh hydraulického způsobu zatěžování zkušebních vzorků a axiálních ložisek s možností programovatelného nastavení síly a délky zatěžovacích cyklů při zkouškách kontaktní únavy na stanicích Axmat. Jsou navrženy úpravy konstrukčních prvků (vlnovodů) pro snímání signálu akustické emise zvolenou aparaturou, včetně modifikací software pro snímání získaných dat. Na popsaných experimentech je ověřena funkčnost zařízení na kruhových zkušebních vzorcích a na axiálních ložiscích. Součástí práce je navržení nové metodiky identifikace počátečních stádií kontaktní únavy s využitím kombinace diagnostických metod.
The thesis proposes a methodology for damage identification of thrust bearings using acoustic emission method. The work is the way of the hydraulic loading of specimens and thrust bearings with programmable settings severity and duration of load cycles during contact fatigue tests at stations Axmat. They are designed structural adjustment elements (waveguides) to capture the acoustic emission signal selected apparatus, including the modification of software to capture the data. At the described experiments is verified functionality of the circular test specimens and axial bearings . Part of this work is to propose a new methodology for identifying early stages of contact fatigue using a combination of diagnostic methods.
Description
Citation
DVOŘÁČEK, J. Vývoj nové generace zařízení s pokročilou diagnostikou pro stanovení kontaktní degradace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Karel Hájek, CSc. (člen) doc. Ing. Luboš Náhlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Luboš Pazdera, CSc. (člen) doc. Ing. Jan Brandejs, CSc. (člen) Ing. Vladimír Zikmund, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-03-18
Defence
DDP splňuje požadavky plynoucí z § 47 Zákona č.111/1998 Sb., O vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů a z článku 41 Studijního a zkušebního řádu VUT v Brně. DDP obsahuje původní výsledky uveřejněné v odborných periodikách, která jsou obsažena v databázi Web of Science společností Thomson Reuters s příznakem "Article".
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO