Laboratorní úlohy pro mikrokontroléry MC9S08LH s využitím displeje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce seznamuje čtenáře s mikrokontrolérem MC9S08LH64 a jeho jednotlivými moduly, například A/D převodníkem, zdrojem hodinového signálu, ovladačem LCD displeje, sériovým komunikačním rozhraním a časovačem. Uvádí také základní informace o perifériích, které jsou spolu s tímto mikrokontrolérem osazené na vývojové desce TWR-S08LH64, tedy o LCD displeji GD-5306P a akcelerometru MMA7361L. Dále je práce zaměřena na vypracování zadání pěti laboratorních úloh s použitím mikrokontroléru MC9S08LH64, LCD displeje, akcelerometru a s ním souvisejícího A/D převodníku. Součástí práce je také popis použití časovače a sériového komunikačního rozhraní. Každá z těchto úloh obsahuje zadání, popis ovládacích a zobrazovacích prvků, popis programu a s ním související vývojový diagram a postup zpracování úlohy. Všechny postupy jsou vyzkoušené a vedou programátora krok po kroku tvorbou programu od založení nového projektu až po funkční, celistvý a všechny body zadání splňující program. Část práce je věnována popisu knihoven, včetně procedur v nich obsažených, pro ovládání A/D převodníku, LCD displeje, zdroje hodinového signálu, přerušení, sériového komunikačního rozhraní a časovače. Především se jedná o procedury pro inicializaci zařízení při startu programu. Výsledkem této práce je pět kompletně naprogramovaných a odladěných programů pro mikrokontrolér, jejichž ovládání je patrné z vývojových diagramů a popsané u každé úlohy, a dva počítačové programy související s těmi laboratorními úlohami, které s počítačem komunikují. Tyto velmi snadno ovladatelné počítačové programy jsou odladěné a vyzkoušené na několika různých počítačích s operačními systémy WinXP i Win7. Klíčová slova mikrokontrolér MC9S08LH64, vývojová deska TWR-S08LH64, LCD displej GD-5306P, akcelerometr MMA7361L, sériové komunikační rozhraní, laboratorní úlohy, Hodiny s minutkou a stopkami, Elektronická vodováha, Měření vstupního napětí a generování výstražných alarmů, Přenos informací z akcelerometru do nadřazeného počítače, Měřič napětí a zobrazovač průběhu jeho velikosti na PC, knihovna pro ovládání LCD displeje
This bachelor thesis introduces microcontroller MC9S08LH64 and its modules such as analog to digital converter, internal clock source, liquid crystal display driver, serial communication interface and time of day module. It also containes some basic information about peripheries, which are on the development board TWR-S08LH64 together with the microcontroller. The peripheries are LCD display GD-5306P and accelerometer MMA7361L. Thesis continues with elaboration of five laboratory exercises in which microcontroller, LCD display, accelerometer and A/D converter are used. The description of time of day module and serial communication interface using is contained. Each of laboratory exercise contains problem description, functions of indicators and buttons, program description, flow diagram and programming technique. All the techniques are proved and lead programmer step-by-step through programming of the exercise from creating a new project to functional program. One part of the thesis describes libraries and procedures for driving A/D converter, LCD display, internal clock source, interrupts, serial communication interface and time of day module are included. Most of the procedures initialize the modules at the begining of the program. The result of this thesis is five programmed and debuged programs for microcontroller. The operating of the programs is described in flow diagrams. In addition two programs for computer, which communicate with some programs for microcontroller, was programmed. This computer programs are very easy to use and they are debuged and tested on several computers running WinXP and Win7.
Description
Citation
ŘEHOŘ, P. Laboratorní úlohy pro mikrokontroléry MC9S08LH s využitím displeje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Miroslav Pokorný (předseda) prof. Ing. František Šolc, CSc. (místopředseda) Ing. Miloslav Čejka, CSc. (člen) Ing. Radovan Holek, CSc. (člen) Ing. Lukáš Kopečný, Ph.D. (člen) Ing. Soběslav Valach (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Student obhájil bakalářskou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO