Začlenění lokálního zdroje – kogenerační jednotky do průmyslové sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá začleněním kogenerační jednotky spalující důlní plyn do průmyslové sítě. Cílem práce je navrhnout a zhodnotit různé varianty začlenění kogenerační jednotky do průmyslové sítě. První, teoretická část práce, se věnuje samotné kogeneraci (kombinované výrobě tepla a elektřiny). Jsou shrnuty technologie, které se ke kombinované výrobě tepla a elektřiny používají a možnosti využití. Dále se práce zabývá důlním plynem, jako palivem pro kogenerační jednotky. Poslední kapitoly v teoretické části pojednávají o podmínkách pro připojení zdroje do průmyslové sítě a o možnostech přetoku elektřiny do distribuční sítě. Praktická část se potom zabývá instalací 600-ti kilowattové kogenerační jednotky do konkrétní průmyslové sítě. Jsou navrženy a zhodnoceny 4 varianty provozu kogenerační jednotky. Na závěr je provedeno krátké ekonomické zhodnocení.
This master's thesis deals with the integration of a mine gas burning cogeneration unit into industrial power system. The aim of the thesis is to design and evaluate different possibilities of integration the cogeneration unit into industrial power system. The first, theoretical part of the thesis discuss about cogeneration (combined heat and power). The technologies used for cogeneration are summed up as well as the possibilities of usage. The next part deals with the mine gas as the fuel for the cogeneration units. The lasts chapters of the theoretical part talks about terms for installation power source into industrial power system and about the possibilities of overflow of the electricity into distribution power system. The practical part deals with the installation of the 600 kW cogeneration unit into particular industrial power system. Four possibilities of operation mode of the cogeneration unit are design. At the end of the thesis the brief economical evaluation is accomplished.
Description
Citation
KUČERA, M. Začlenění lokálního zdroje – kogenerační jednotky do průmyslové sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student obhajoval svoji diplomovou práci na téma: Začlenění lokálního zdroje – kogenerační jednotky do průmyslové sítě. Odpověděl na všechny dotazy vedoucího, oponenta i komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO