Analýza determinant vývoje spotřeby elektřiny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je čtenáře uvést do problematiky vývoje spotřeby elektřiny, ukázat možnosti jeho predikce a provést příklad statistické analýzy determinant spotřeby, která může sloužit jako základ dlouhodobé prognózy. První část diplomové práce je věnována stručnému přehledu vývoje spotřeby elektrické energie v České republice a faktorů s ní úzce souvisejících. Jsou zde uvedeny významné události v historii elektrifikace ČR, ale i činitelé velikosti odběru elektřiny posledních let. Jsou tak popsány možnosti ovlivnění zahraniční výměnou a cenou elektřiny, ztrátami v síti, hrubým domácím produktem, spotřebou plynu, počtem obyvatel či strukturou sektorů hospodářství. Dále je navázáno popisem vývoje spotřeby elektrické energie v zahraničí a porovnáním české spotřeby se sousedními zeměmi i dalšími evropskými státy, na kterých jsou patrné vlivy různých faktorů zasahující do trendu vývoje spotřeby. Pro komplexnější představu je uvedena spotřeba elektřiny většiny evropských států a na závěr kapitoly je ukázán vývoj spotřeby elektřiny v nejchudších zemích a státech s rychle se rozvíjející ekonomikou. Ve čtvrté kapitole jsou zmíněny metody pro krátkodobou a střednědobou predikci spotřeby elektřiny. Více jsou pak popsány možnosti použitelné pro dlouhodobé predikce, při kterých je možno využít výsledků statistické analýzy. Popis sledovaných dat, vybraných pro nalezení závislostí jednotlivých činitelů, je proveden v následující části. Dále je předveden postup statistické analýzy použité v této práci a jsou vysvětleny některé nezbytné pojmy. Poté jsou analyzována data týkající se České republiky, států, které mají podobný trend spotřeby elektřiny, i ostatních Evropských zemí. Šestá kapitola se zabývá možným využitím výstupů statistické analýzy pro dlouhodobou predikci spotřeby elektrické energie. V závěru jsou shrnuty informace z části rešerše problematiky spotřeby elektřiny i vlastního zpracování dat.
The aim of this thesis is to briefly introduce the reader to the problem of development of the electricity consumption, to show the possibilities of its prediction, and provide an example of electricity consumption analysis, which may serve as a basis for long-term forecast. The first part of this work is devoted to brief overview of the development of consumption of electrical energy in the Czech Republic and factors associated with that development. The main events of Czech electrification history are outlined, as well as factors influencing the magnitude of the demand for electricity in the recent times. There are described the possibilities of the influence of foreign exchange and price of the electricity, net losses, GDP, the consumption of gas, the number of inhabitants, or the structure of the economy. This work further describes the development of the consumption of electric energy abroad and comparison of the electricity consumption in the Czech Republic to its neighboring countries, in which there are apparently influence by variety of factors that affect the consumption development trend. For more complex overview, the electricity consumption of most of European states is being noted, and near the end of the chapter the development in poorest countries and in quickly growing economies is shown. The fourth chapter mentions methods for short and middle-term prediction of consumption of electricity. There also is more consistent description of possibilities useful for long-term prediction, for which the use of the results of statistics analysis is possible. The description of observed data that are used to find the dependences of different factors is made in the following part. Further the approach of the statistics analysis used in this thesis is shown, and the key terms are explained. The dates concerning the consumption of Czech Republic are analyzed, followed by the states with similar trend of the consumption and finally other European states. Sixth chapter examines the possible uses of the outcomes of statistical analyses for long-term prediction of electricity consumption. The conclusion sums up the knowledge acquired during the research concerning problem of electricity consumption and my own analysis of data.
Description
Citation
KUNC, D. Analýza determinant vývoje spotřeby elektřiny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student prezentoval obhajobu své diplomové práce nejdříve popisem elektrizační soustavy na našem území a také jejím historickým vývojem. Dále porovnával vývoj spotřeby elektrických energie v jiných státech světa a vytvořil statistickou analýzu spotřeby elektrické energie. Na základě výstupních dat z analýzy vytvořil modely spotřeby elektrické energie. Doc. Toman přečetl posudky a položil studentovi otázky k obhajobě. Všechny položené otázky student dokázal bez větších problémů zodpovědět. I na otázky v posudku vedoucího práce student odpověděl správně. Doc. Toman položil studentovi otázku: Jaký bude vývoj spotřeby elektrické energie v následujících 5ti letech? Student odpověděl pouze částečně a nedokázal plnohodnotně odhadnout vývoj spotřeby elektrické energie na našem území. Doc. Mastný položil otázku ohledně budoucí výstavby zdrojů elektrické energie na našem území. Student bez větších problémů odpověděl. Na všechny další položené otázky student odpovídal správně, nicméně občas nejistě a neúplně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO