Ustálený chod a zkratové poměry v síti 110 kV E.ON při paralelním provozu uzlových oblastí R Otrokovice a R Sokolnice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá ustáleným chodem a zkratovými poměry v síti 110 kV E.ON při samostatném a paralelním provozu uzlových oblastí R Otrokovice a R Sokolnice. Teoretická část práce je věnována výpočtu ustáleného chodu sítě velmi vysokého napětí pomocí Newtonovy iterační metody, přechodným jevům, které se můžou v elektrizační soustavě vyskytnout a teorií zkratových výpočtů. Praktická část se zabývá samotnými výpočty ustáleného chodu a zkratových poměrů při samostatném a při paralelním provozu uzlových oblastí Sokolnice-Otrokovice, které byly vypočítány pomocí dispečerského programu. Tyto výpočty jsou posléze vyhodnoceny z hlediska možného využití jednotlivých zapojení v reálném provozu. Na konci práce jsou uvedeny návrhy na provozní opatření v síti 110 kV.
This thesis deals with the steady operation and short-circuit conditions in the 110 kV network E.ON in a separate and parallel operation of nodal areas of Otrokovice substation and Sokolnice substation. The theoretical part is devoted to the calculation of steady state high-voltage systems using Newton's iterative method, transient phenomena that may occur in the power system short-circuit calculations and theories. The practical part deals with the actual calculations of steady state and short-circuit conditions in a separate and parallel operation of nodal areas Sokolnice-Otrokovice, which were calculated using the dispatching program. These calculations are then evaluated for possible use of involvement in actual operation. At the end there are suggestions on operational measures in the network 110 kV.
Description
Citation
MIKULINEC, R. Ustálený chod a zkratové poměry v síti 110 kV E.ON při paralelním provozu uzlových oblastí R Otrokovice a R Sokolnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student plynule prezentoval obhajobu své diplomové práce zaměřenou na popis ustáleného chodu sítě v rozvodnách Otrokovice a Sokolnice. Pomocí grafického znázornění vyhodnotil zatížení jednotlivých linek vedení a zatížení transformátorů. Dále vyhodnotil ztráty činného výkonu při provozu dané sítě 110 kV. Na závěr navrhl provozní a technická opatření pro provoz daných rozvoden. Doc. Blažek přečetl posudky a položil studentovi dotazy oponenta. Student na dané otázky bez problému odpověděl. Doc. Toman položil dotaz ohledně schématu sítě a bilančních uzlů, zda-li je mezi nimi fázový posuv a na čem závisí. Student odpověděl pouze částečně. Na ostatní položené dotazy Ing. Skalou již student bez problému odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO