Kogenerační jednotky pro RD – hodnocení a simulace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou kogeneračních jednotek malého výkonu používaných pro účely vytápění jednotlivých budov a krytí potřeby tepla menších průmyslových podniků. Úvodní kapitoly jsou zaměřeny především na objasnění principu kombinované výroby elektrické a tepelné energie (KVET), uvedení základních výhod a důležitých ukazatelů KVET. V práci je uveden stručný přehled kogeneračních zařízení podle typu primární jednotky a přehled dostupných kogeneračních jednotek na trhu vhodných pro rodinné domy. V textu je uveden postup při instalaci a připojení kogenerační jednotky. Čtvrtá kapitola je věnována popisu základních tepelných procesů a možnosti sdílení tepla. V páté kapitole je popsán model tepelného okruhu a výpočet hospodárnosti provozu kogenerační jednotky. Tepelný okruh je tvořen kogenerační jednotkou a multivalentním zásobníkem pro topnou a teplou užitkovou vodu. Cíl diplomové práce spočívá ve zpracování modelu tepelného okruhu kogenerační jednotky v simulačním programu a grafického uživatelského rozhraní, ve kterém lze jednoduchým způsobem vyhodnotit provoz kogenerační jednotky při změně vstupních parametrů.
Master’s thesis deals with cogeneration units of low power that are used for heating of buildings and to cover the heat demand of small industrial enterprises. The introductory chapters are focusing on clarifying the principles of combined heat and power (CHP) as well as on the basic advantages and important indicators of CHP. The thesis presents a brief overview of cogeneration devices by type of primary units and also provides an overview of cogeneration units suitable for family houses that are currently available on the market. The text describes how to install and connect the cogeneration unit. The fourth chapter includes description of elemental thermal processes and possibility of heat transfer. The fifth chapter describes the thermal circuit model and calculation efficiency of a cogeneration unit. Thermal circuit consists of a cogeneration unit and a multivalent tank for hot water heating system and potable hot water system. The object of master’s thesis is to create a model of thermal circuit cogeneration units in a simulation program and a graphical user interface, that will allow a simple way to evaluate the operation of the cogeneration unit when changing the input parameters.
Description
Citation
MARTYNEK, V. Kogenerační jednotky pro RD – hodnocení a simulace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce. Zodpověděl otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO