Návrh schématu zajištěného napájení jaderného bloku pro řešení projektových i nadprojektových havárií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce si dává za cíl navržení evolučního schématu zajištěného napájení u jaderných elektráren s reaktory typu VVER 440 při projektových i nadprojektových haváriích. V úvodních kapitolách se tato práce zaměřuje zejména na vymezení pojmů v oblasti hloubkové ochrany jaderného reaktoru, provozních režimů bloku, stejně jako i typy a možnosti elektrického napájení, elektrická schémata bloku. I když je práce zaměřena obecně na VVER 440, je v ní kladen zvláštní důraz na lokalitu Dukovan, kde jsou tyto reaktory v provozu a na možnosti zvýšení hloubkové ochrany právě v této lokalitě. Samotnou rozdílnou definicí station blackoutů před a po Fukushimě se věnuje druhá část této práce, ve které je kromě hledisek rozdílného hodnocení situací i navržen způsob řešení, resp. koncepce řešení při projektových i nadprojektových haváriích. Do koncepce byly vybrány prostředky z několika uvedených možností na základě hodnocení jak spolehlivosti, dostupnosti tak i ekonomičnosti celé úpravy.
The present Master´s thesis aims at designing an evolutionary scheme of secured power supply at nuclear power plants with VVER 440 reactors during design basis accidents as well as design extension conditions. In the first part of this thesis, concepts relating to the defence in depth of nuclear reactors, operating modes of the blocks as well as types and possibilities of electrical power supply and electric circuits of the block are defined. Although the present thesis deals with PWR 440 in general, special emphasis is put on the Czech NPP in Dukovany, where there are four PWR 440 reactors in operation, and on the possibilities for enhancing the defence in depth in this area. The second part of the thesis deals with the difference in station blackout definitions before and after Fukushima; not only the differences in situation evaluation are dealt with, but a solution is also proposed to make the system of secured power supply system during design basis accidents as well as design extension conditions more robust. This option has been selected out of a number of possibilities based on the evaluation of reliability, availability and cost-effectiveness of the proposal.
Description
Citation
ŽÁK, T. Návrh schématu zajištěného napájení jaderného bloku pro řešení projektových i nadprojektových havárií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Student kvalitně prezentoval svoji diplomovou práci, která se zabývá návrhem schématu zajištěného napájení jaderného bloku pro řešení projektových i nadprojektových havárií. Na úvod student reagoval na společný dotaz doc. Drápely a Dr. Katovského, kdy vyspecifikoval osobní přínosy na předkládané práci. V další části student poskytl poměrně rozsáhlou odpověď na otázku s oponentského posudku. Dále student správně a věcně reagoval na dotazy členů komise, a to zejména na dotazy doc. Matouška.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO