Řešení CNC technologie zadané součásti pro řídicí systém Sinumerik

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá kompletní výrobou tvarové hřídele. Technologický postup výroby je navržen ve dvou variantách. Školní varianta využívá nářadí, materiál a CNC soustruh školní dílny. Doložení správnosti navrženého technologického postupu bylo prokázáno výrobou hřídele. Sériová výroba využívá nové a progresivní nástroje a stroj. Obě varianty jsou srovnány a zhodnoceny.
This bachelor thesis elaborates complete manufacturing process of a shape shaft. Technological procedure is designed in two variants. The practice variant employs tools, material and CNC lathe available at university workshop. The designed technological procedure has been verified by manufacturing the shaft. Series production utilizes modern tools and an industrial lathe. Both the described variants are compared and evaluated.
Description
Citation
FORBELSKÝ, J. Řešení CNC technologie zadané součásti pro řídicí systém Sinumerik [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivan Dvořák, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Zouhar, Ph.D. (člen) Ing. Eva Molliková, Ph.D.,Paed IGIP (člen) Ing. Vítězslav Svoboda, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Frost (člen)
Date of acceptance
2011-06-13
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: Vysvětlete důvod proč má úhel nastavení hlavního ostří velikost 93°? Proč je porovnání obou časů pro Vás překvapující? Jaký je rozdíl mezi soustružnickými noži, které jsou použil pro oba způsoby výroby? Z jakého důvodu se používá pro výrobu lože obráběcího stroje litina? Jak se ocel 11 600 označuje podle evropské normy? Dle Vašeho výkresu přechází průměr hřídele 25 mm do rádiusu 60 mm. V tomto přechodu máte na výkrese ostrou hranu. Bude tam tato ostrá hrana i ve skutečnosti? Jaký rádius tam ve skutečnosti bude? Jaké znáte další metody programování CNC strojů? Jaký smysl mají zaoblení u hřídelovitých součástí?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO