Vlnková transformace a charakterizace signálů akustické emise pro shlukovou analýzu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce popisuje použití vlnkové transformace pro charakterizaci signálů akustické emise ve shlukové analýze. Akustická emise, jež patří mezi pasivní nedestruktivní metody, nabízí obrovský potenciál díky své možnosti kvantizačního vyhodnocování, jako je lokalizace a charakterizace emisních zdrojů, tj. široké spektrum degradačních procesů v materiálu. V této práci jsem se zaměřil na testování vstupních parametrů AE, výběr vhodné mateřské vlnky při aplikaci DWT a WPT pro charakterizaci zdrojů AE a na výběr vhodné mateřské vlnky při redukci šumu pomocí DWT.
This work describes the usage application of wavelet transform for on characterization of acoustic emission signals in cluster analysis. Acoustic emission, which are among the passive non-destructive methods, offering a huge potential due to quantization evaluating their options, such as localization and characterization of emission sources, i.e. wide spectrum of degradation processes in the material. In this work, I focused on testing the input parameters AE, selection of a suitable mother wavelet in the application of DWT and WPT for characterization of AE sources and the selection of a suitable mother wavelet noise reduction when using DWT.
Description
Citation
BLAŽEK, P. Vlnková transformace a charakterizace signálů akustické emise pro shlukovou analýzu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Vilém Řezníček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Na obr. 6.1 a 6.2 jsou signály akustické emise, které mají napěťové úrovně v intervalu několika tisíc voltů. Prosím o vysvětlení. Jaké jsou běžné frekvence výskytu AE a co z toho plyne pro použití jednotlivých vlnek, reps. proč byly použity popsané vlnky? Jaká je minimální vzorkovací frekvence všeobecně a následně pro signály EM?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO