Využití POF v přístupových sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V rámci této práce se čtenář seznámí s plastovými optickými vlákny (POF). Nejprve jsou zmíněny základy optického přenosu. Dále jsou popsány základní vlastnosti a parametry POF, následuje historický vývoj, bližší popis jednotlivých typů POF, jejich důležité přednosti i nedostatky, srovnání se skleněnými vlákny, práce, instalace, dostupné konektory a měření POF a shrnutí zásadních poznatků z praxe, včetně popisu již realizovaných experimentů a projektů. Druhá část práce je zaměřena na využití POF v přístupových sítích. Napřed jsou popsány současné trendy v přístupových sítích, následuje přehled optických přístupových sítích a vysvětlení konceptu FTTX se začleněním POF vláken do určitých variant. Dále jsou popsány možnosti POF vláken v segmentu lokálních sítí a jejich připravenost na moderní síťové služby, jako je například IPTV. Předposlední kapitola zahrnuje návrh testovacího polygonu a závěrečná část shrnuje veškeré poznatky a výsledky této práce.
In this work, the reader familiares with plastic optical fiber (POF). Firstly are mentioned the basics of the optical transmission. Then there are the main features and parameters POF and a historical overview, detailed description of the types of POF, their important strengths and weaknesses, comparison with glass fiber, installation, available POF connectors and procedure of measurements and a summary of key findings from the practice, including a description of existing experiments and projects. The second part focuses on the use of POF in access networks. There are described present trends in access networks, an overview of optical access networks and explaination the concept with the inclusion of POF in optical networks (FTTX). Furthermore, there are possibilities of POF fibers in segment of local networks and their readiness for advanced network services, such as IPTV. The penultimate chapter contains design test polygon and final part summarizes all findings and results of this work.
Description
Citation
DOLEŽAL, O. Využití POF v přístupových sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (člen) Ing. Jan Grepl (člen) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
1. Při stanovení útlumu optické spojky na str. 41 píšete, že zanedbáte útlum POF vlákna délky 30 cm. Můžete vypočítat hodnotu jeho útlumu z katalogových hodnot použitého vlákna? Uveďte o kolik metrů se může snížit dosah trasy při použití dvou optických spojek? Student otázku odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO