Segmentace obrazu založená na reliéfu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je seznámit se s technikou segmentace obrazu pomocí zaplavování reliéfu krajiny (watershed metoda). Jsou zde přiblíženy některé metody segmentace obrazu a vysvětleny základní operace nad obrazy, z kterých vychází morfologické operace pro použití ve watershed segmentaci. Součástí práce je krátká pasáž, která se zabývá použitím některých obrazových filtrů k předzpracování obrazu. Výsledkem předchozích poznatků je prezentování segmentačního algoritmu vytvořeného Lee Vincentem a Pierre Soillem. V další části je popsána implementace algoritmu v jazyce Java, obsah a funkce jednotlivých tříd modulu a realizace pomocí nástroje RapidMiner. V poslední části jsou prezentovány výsledky segmentování vytvořeného modulu při použití na testovací obrazy bez a s použitím některých vybraných filtrů pro redukci přesegmentování a ke zlepšení výsledné segmnetace.
The aim of this labor is to introduce the technique of image segmentation by flooding relief of landscape (watershed method). There are described some methods of image segmentation and explained the basic operations of the images, from which the morphological operations are used for watershed segmentation. Part of this labor is a short passage that deals with the use of some image filters for image preprocessing. The result of previous knowledge is presentation of segmentation algorithm designed by Lee Vincent and Pierre Soille. The next section describes the algorithm implementation in Java, contents and function of each class module and implementation using RapidMiner. The last section presents the results of the segmentation with created module using the test images without and with the use of some selected filters to reduce oversegmentation and improve the resulting segmentation.
Description
Citation
GROS, J. Segmentace obrazu založená na reliéfu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Kohoutek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Hicham Atassi, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Balej, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Proč hodnota jasu nabývá většinou hodnot 0 až 255, jak uvádíte ve své práci? Implementoval jste do vašeho kódu i nějakou metodu proti přesegmentování?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO