Software pro simulaci rozložení akustického tlaku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato semestrální práce se zabývá vytvořením softwaru pro simulaci rozložení akustického tlaku. Jsou v ní vysvětleny základní principy šíření zvuku, které jsou nezbytné pro pochopení dané problematiky. Je zde popis rychlostního potenciálu a možnosti jeho aplikace při vytváření simulací. Dalším tématem je představení wavefield syntézy, která je ve své podstatě technologií pro simulaci primárních zdrojů pomocí sekundárních zářičů. U wavefield syntézy jsou rozebrány její nesporné výhody, stejně jako aspekty této technologie, které ji nedělají zcela ideální. Praktickou částí této práce je vytvoření uživatelského prostředí v programu Matlab, které umožňuje vykreslovat rozložení akustického tlaku pro jeden nebo interakci více zářičů. Dalším možným výstupem je zobrazení směrových charakteristik reálných zdrojů. V samotném závěru práce je nastíněno, pokračování práce v rámci bakalářské práce.
This semestral thesis deals with the creation of software to simulate the distribution of sound pressure. Basic principles of sound propagation are explained which are necessary for an understanding of the issue. There is a description of the velocity potential and its application in creating simulations. Another issue is the introduction of wavefield synthesis, which is essentially a technology for simulation of primary sources with secondary sources. Advantages of wavefiled synthesis are discussed as well as disadvantageous aspects. The practical part of this work is creating a user interface in Matlab, which allows user to plot the distribution of sound pressure of one or interaction of more emitters. Another possible outcome is to display the directional characteristics of real resources. At the very end of the work the direction of further work is outlined.
Description
Citation
HAMPL, F. Software pro simulaci rozložení akustického tlaku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) Ing. Martin Plšek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) Ing. Jan Karásek, Ph.D. (člen) Ing. Filip Buršík (člen) Ing. Ivo Strašil (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO