Hodnocení finanční situace podniku NEOGRAPH, a.s. a návrhy na její zlepšení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Bakalářská práce se zabývá hodnocením finanční situace podniku NEOGRAPH, a.s. a je směřována k identifikaci případných výkyvů a nedostatků finančních toků a hodnot v podniku. Základní metodický aparát vychází z poznatků a postupů finanční analýzy, která je založená na posouzení dat získaných z účetních dokladů a výpočtů konkrétních finančních ukazatelů. Teoretická část bakalářské práce odhaluje cíle a účel finanční analýzy, charakterizuje konkrétní uživatele výstupů analýzy a především popisuje způsoby hodnocení dat účetní závěrky a jednotlivé metody matematických výpočtů hlavních poměrových a rozdílových ukazatelů. Teoretické poznatky a postupy jsou v praktické části aplikovány při tvorbě horizontální a vertikální analýzy za použití rozvahy a výkazu zisku a ztráty a dále slouží jako východisko pro výpočet likvidity, zadluženosti, aktivity a rentability v podniku. Na základě těchto výpočtů byly vytvořeny konkrétní návrhy na odstranění zjištěných nedostatků.
The thesis deals with appraisal of the financial situation of the company NEOGRAPH, a.s. and is aimed at identifying fluctuations and shortages of financial flows and values in the company, if any. The basic methodical apparatus is based on knowledge and procedures of a financial analysis, which is based on the examination of data received from accounting documents and calculations of particular financial indicators. The theoretical part of the thesis reveals the goals and purpose of a financial analysis, characterises particular users of analysis results, and, in particular, describes the methods of examining financial statement data and individual methods of mathematical calculations of the main ratio and difference indicators. The theoretical knowledge and procedures have been applied in the practical part to produce a horizontal and vertical analysis by means of a balance sheet and profit and loss statement, and also serve as the basis for calculation of liquidity, indebtedness, activity and profitability in the company. On the basis of these calculations, particular suggestions to eliminate the detected imperfections have been made.
Description
Citation
SEMERDŽIEV, S. Hodnocení finanční situace podniku NEOGRAPH, a.s. a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Daňové poradenství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Sadovský, CSc. (předseda) JUDr. Naděžda Vrbková (místopředseda) Ing. Michal Polák, Dr. (člen) Ing. Marie Jakubcová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Robert Zich, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-21
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO