Nové materiály pro Li-iontové baterie pracující na principu konverze

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá novými materiály pro lithno – iontové baterie. Zkoumanými vzorky jsou zde jak interkalační, tak také konverzní materiály. V teoretické části je věnována pozornost skladbě článků, jejich výhodám i nevýhodám oproti jiným sekundárním bateriím. Dále jsou zde popsány jednotlivé materiály pro jejich výrobu. V praktické části jsou popsány přípravy katodových materiálů s jejich následným otestováním pomocí skenovaní elektronové mikroskopie a termogravimetrické analýzy. V samotném závěru diplomové práce jsou jednotlivé materiály zhodnoceny a porovnány mezi sebou.
This thesis is interested in new materials for lithium – ion batteries. Two different samples were investigated, one intercalation and one conversion cathode material. The theoretical part is focused to the structure of cells, their advantages and disadvantages compared to other secondary batteries. Also other materials used in batteries are described. The practical part describes the preparation of cathode materials for subsequent testing by scanning elektron microscopy and thermogravimetric analysis. In conclusions two different materials were evaluated and compared with each other.
Description
Citation
PETR, J. Nové materiály pro Li-iontové baterie pracující na principu konverze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Starý, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Zatloukal (člen) Ing. Ondřej Čech, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-11
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Které konverzní materiály jsou nejvýhodnější? Jaké jsou hodnoty měrných vodivostí interkalačních a konverzních materiálů? Jaké bývají měrné vodivosti uhlíkových nanotrubiček? Jaká je fyzikální struktura nanotrubiček v elektrodových materiálech? Jaká je nejvhodnější krystalografická struktura pro použití v elektrodových materiálech? Z jakého důvodu je velká část práce zaměřena na LiFePO4? Jakou metodou je připraven materiál obsahující síru? Proč byl použit netkaný nylon jako separátor?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO