Mapování a homogenizace základního magnetického pole tomografu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zaměřuje na rešerši dostupné literatury v oblasti mapování magnetického pole a na rozklad tohoto pole na gradienty. Zpočátku jde o seznámení se základními pojmy v oblasti magnetické rezonance, které jsou důležité pro pochopení dané problematiky a pro seznámení s principy měření magnetických polí na vybraném povrchu. Dále jsou zde popsány dvě základní měřící techniky magnetické rezonance a je proveden rozbor způsobů rozkladu magnetického pole na gradienty pomocí Taylorovy řady a sférických funkcí. V druhé části práce je popsán způsob získání naměřených hodnot v tomografu, které jsou spolu s předešlým rozkladem pole následně využity k popisu numerického výpočtu magnetické indukce na povrchu koule. Hodnoty naměřených a vypočítaných hodnot jsou v závěru porovnány.
This work focuses on a search of available literature in the field of mapping the magnetic field and the degradation of the field gradients. Initially on introduction to basic concepts in the field of magnetic resonance imaging, which are important for understanding the problems and become familiar with the principles of measurement of magnetic fields on the selected surface. Furthermore, there are described two basic measurement techniques, magnetic resonance imaging. The work is analyzed the degradation patterns of magnetic field gradients using the Taylor series and spherical functions. The second part describes how to obtain readings in the tomograph, which together with the previous decomposition of the field then used to describe a numerical calculation of magnetic induction on the surface of a sphere. Values measured and calculated values are compared at the end.
Description
Citation
ŽŮREK, D. Mapování a homogenizace základního magnetického pole tomografu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D. (člen) Ing. Michal Kubíček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Nováček, CSc. (člen) Ing. Jiří Konečný, Ph.D. (člen) Ing. Zoltán Szabó, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. Prof. Kasal: V jakém objemu jste vyšetřoval pole? Na kolik koeficientů je pole rozloženo? Jak velká je matice koeficientů? Ing. Szabó: Vypovídá dostatečně uvedený graf o chybách aproximace? Prof. Brančík: Jsou ty dvě aproximace srovnatelné z hlediska výsledků, nebo je jedna lepší?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO