Zkoumání působení a možnosti ověřování schopností různých druhů inhibitorů koroze

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem práce je přiblížit problematiku degradace železobetonových konstrukcí a to z pohledu koroze ocelové výztuže. Základem je detailní průzkum a rozbor přísad obsahujících inhibitory koroze, určených ke zlepšení betonové matrice a zvýšení ochrany ocelové výztuže. Podstatnou částí je souhrn detekčních metod, jejichž účelem je ověřit přítomnost inhibičních látek v železobetonu (přímé metody) nebo jejich antikorozní účinek na ocelovou výztuž (nepřímé metody). Následně pak provést porovnání na trhu dostupných produktů a to na základě jejich vlastností a parametrů, nevyjímaje ceny a ekologického hlediska. Z těchto dosažených údajů je vypracován optimalizační výpočet, jehož výstupem je určení nevhodnějšího produktu pro ochranu ocelové výztuže, zabudované v železobetonových konstrukcích a to především na dávkování a ceně udávané výrobci.
The aim of the work is to describe the degradation of concrete structures from the perspective of corrosion of steel reinforcement. The basis of a detailed survey and analysis of additives containing corrosion inhibitors, designed to improve the concrete matrix and increased protection of steel reinforcement. The essential part is a summary of the detection methods designed to verify the presence of inhibitors in reinforced concrete (direct method) or anti - corrosion effect on steel reinforcement (indirect method). Subsequently, to compare the available products in the market based on their characteristics and parameters, including prices and environmental point of view. From the data obtained is drawn optimization calculation, the output of which is to determine nevhodnějšího product for protection of steel reinforcement embedded in concrete structures, especially at a dosage rate specified by the manufacturer.
Description
Citation
KROČA, M. Zkoumání působení a možnosti ověřování schopností různých druhů inhibitorů koroze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2013-06-10
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO