Charakteristika cihlářských zemin používaných pro výrobu tepelně izolačních tvarovek typu THERM

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na porovnání cihlářských zemin, a to vápenatých a nevápenatých a následné určení, která z těchto zemin je vhodnější pro výrobu tenkostěnných tepelně izolačních tvarovek typu THERM. Rozhodující vliv má CaO obsažený ve vápenatých zeminách ve formě kalcitu. V teoretické části je zpracován přehled používaných zemin v České republice, v zahraničí, požadavky a laboratorní zkoušky cihlářských zemin. V praktické části byly provedeny zkoušky na vzorcích cihlářských zemin používaných v České republice. Mineralogické složení po výpalu je zřejmá odlišnost cihlářských zemin a to výskytem anortitu u vápenatých cihlářských zemin, což se projevilo na užitných vlastnostech cihlářských střepů. Na základě těchto zkoušek jsem provedla vyhodnocení nejvhodnějšího typu cihlářské zeminy pro zpracování na tvarovky THERM.
The Bachelor´s thesis is focused on the comparison of brick claysthat arecalcium and non-calcium and then it determines which of these brick clays are suitable for production of thin wall thermal insulating fittings called THERM. The main influence has CaO contained in the calcium brick clay in the form of calcite. In the theoretical part you can find an overview of the brick clays in the Czech Republic and abroad then requirements for clays and laboratory testing of bricks. In the practical part of the work were performed tests on samples of brick clays used in the Czech Republic. Mineralogical composition differenceis obviousafter firing the brick clays.This difference is caused by occurrence of anorthite calcium brick clay which then reflects in the usefulproperty of brick shard. Based on these tests I make evaluationof the most suitable type of brick clay for processing the THERM fittings.
Description
Citation
SVOBODOVÁ, M. Charakteristika cihlářských zemin používaných pro výrobu tepelně izolačních tvarovek typu THERM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2013-06-10
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO