Rodinný dům s restaurátorskou dílnou motocyklů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Hlavním cílem řešeného projektu bylo vytvořit prostory pro relaxaci a volný čas. Půdorys tvořený dvěma do sebe zapuštěnými obdélníky umožňuje takové dispoziční řešení objektu, jež chrání požadavky jednotlivých zón rodinného domu s provozem. Podsklepený dvoupodlažní dům v moderním stylu je osazen do svažitého terénu v místech nové zástavby na okraji obce Dolní Dobrouč. Suterén tvaru obdélníku je částečně zapuštěn pod okolní terén, jeho otevřená část orientovaná na severovýchod slouží k relaxaci, dále je podzemní podlaží využito pro technické zázemí domu. Nadzemní podlaží uskakuje směrem na západ a vytváří spolu s druhým nadzemním podlažím denní a klidovou část objektu. V úrovni přízemí je v podobě půdorysu druhého obdélníku umístěna restaurátorská dílna. Pro zastřešení je použita valbová střecha v kombinaci s plochou střechou pochůzí a zelenou střechou. Konstrukční hledisko bylo navrženo tak, aby spolu zvolené materiály a systémy funkčně správně působily a umožnily efektivní využití jednotlivých částí. Při daném řešení, kdy dům téměř kopíruje terén, celkový vzhled stavby nenaruší pohled na danou zástavbu, ani nijak zásadně nezasáhne do celkového rázu krajiny.
The main thesis of this project is designing a place for relax and free time spending. The ground plan contains two intersected rectangles making a solution possible to protect each section requirements of a family house with workroom. The modern two storey basement house is placed to a gradient terrain on the periphery of village Dolní Dobrouč. The first part of squared basement is embedded in the ground around. The second one is opened to the north-east and it is used for relax, followed by the underground storey used for the technical foul territory. The overground storey is situated to the west and it creates in combination with the second overhead storey a daily and quiescent part of the object. The restorer-workshop is located on the ground floor on the ground plan of the second rectangle. The hip roof combined with flat roof and green roof are used for the coverage. The constructional standpoint has been proposed so as the chosen materials and systems functionally correctly worked, and they enabled an effective usage of particular parts. The general appearance of this construction will not affect either view of the house-building nor total character of a landscape because the house copies terrain.
Description
Citation
VACEK, F. Rodinný dům s restaurátorskou dílnou motocyklů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO