Vytápění historického objektu alternativními palivy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Úvod teoretické části se zabývá problematikou paliv. Jsou zde uvedeny základní typy paliv, jejich vlastnosti a výhřevnosti. V další části je uveden přehled typů kotlů podle paliva. Je zde rozebrán proces spalování v jednotlivých typech. Následuje rozebrání základní problematiky prostupu tepla, tepelných ztát a návrhem jednotlivých prvků soustavy ústředního vytápění. Ve druhé části jsou porovnávány 2 studie. V první je jako zdroj tepla použit automatický kotel na peletky a v druhé variantě je využitá technologie tepelného čerpadla, typ vzduch voda. Nakonec jsou obě varianty zhodnoceny a vybrána ta lepší pro tento typ objektu. V poslední části je proveden návrh lepší z variant, do prováděcí projektové dokumentace. Jsou spočítány důležité hodnoty pro návrh a bezproblémové užívání systému ústředního vytápění a přípravy teplé vody.
The introduction of theoretical part deals with issue of fuel. There are basic kinds of fuels, their properties and calorific values. In next part a summary of types of boilers depending on the kind of fuel is described. A process of burning in each type is discussed. Then the basic issue of heat transmission, heat losses and design of individual elements of central heating system is described. In the second part there are two studies compared to each other. In the first one an automatic pellet boiler is used as a source of energy and in the second one it’s a heat pump, type air-water. At the end both of the variants are reviewed and the better option is chosen. In the last part the better option is designed, into detailed design documentation. Important design values for using the heating system and hot water service are calculated.
Description
Citation
LAMPA, J. Vytápění historického objektu alternativními palivy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
Date of acceptance
2014-02-05
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO