Ocelové konstrukce objektů kotelny a strojovny

Abstract
Pro stavební objekt výrobního bloku bioelektrárny je navržena nosná ocelová konstrukce členěná do dvou částí pro dva oddělené prostory kotelny a strojovny. Kvůli specifickému zatížení od provozního zařízení, aparátu a potrubí jsou navrženy různé plošiny, konzoly, lávky a technologické konstrukce. Konstrukce haly kotelny je tvořena systémem hlavních sloupů HEB v řadě 1 a 4 vetknutých do základů, spojených v příčném směru plnostěnnými vazníky IPE, které jsou rámově napojené na sloupy. Na vazník je uložena nosná konstrukce střešního pláště, která je tvořena soustavou vaznic z válcovaných profilů UPE. Tuhost střechy je zajištěna vodorovným ztužidlem s táhly mezi vaznicemi. K ocelové konstrukci kotelny je připojena konstrukce strojovny. Je tvořena řadou vetknutých hlavních sloupů HEB v řadě 4, 7 a 8. Střešní vazník IPE je navržen na rozpětí 12 900 mm mezi řadou 4 a 7 a na rozpětí 4800 mm mezi řadou 7 a 8. Prostorová tuhost konstrukce je zajištěna vedle vetknutých sloupů a střešní příčle zejména systémem svislých stěnových ztužidel spolupůsobících s vodorovným střešním ztužidlem. Ke strojovně mezi řadami sloupů B, C, D, E, F a G a 8 až 9 přimyká konstrukce rozvodovny. Technologická konstrukce se nachází v prostoru strojovny. Konstrukci tvoří nosné rámy tvořené sloupy HEA, příčlemi IPE a HEA a svislým zavětrováním z válcovaných profilů. Sloupy HEA jsou na základy uloženy kloubově. Tuhost konstrukce je v obou směrech zajištěna svislými ztužidly a přípojem plošinových nosníků do průvlaku haly. Kotelna má půdorysné rozměry 14 700 mm x 22 500 mm a strojovna 22 500 mm x 19 700 mm. Osové vzdálenosti řad sloupů A, B, C, D, F, G a H v podélném směru jsou 3100 mm, 3 x 4600 mm a 2x 2800 mm, délka vazníku nad prostorem kotelny je 14 700 mm (viz. Obr. 4 Půdorys). Výška haly kotelny je 19,280 m pod vazník. Vzdálenosti řad A, B, C, D, F a G v podélném směru jsou 3100 mm, 3x4600 mm a 2100 mm. Výška strojovny pod vazník je 10,690 m (v řadě 7).
A steel construction, divided into two parts, was designed for the building object of a production block of a bio power plant. The two parts separate the boiler room and the engine room. Due to the specific load caused by the operation equipment, also several plateaus, consoles, footbridges and technological constructions were designed. A system of principal pillars HEB, transversely frame-connected with plane solid girders IPE, forms the hall construction. Pillars in rows 1 and 4 are rigidly jointed to foundations. A bearing structure of the roof deck is imposed on the girders. It is composed of a system of purlins – rolled profiles type UPE. The rigidity of the roof is secured by horizontal bracing between the purlins. The construction of the boiler room is attached to the construction of the engine room, which is formed of frame-connected principal pillars HEB in rows 4,7 and 8. The roof truss IPE is designed for 12 900 mm span between rows 4 and 7 and for 4 800 mm between rows 7 and 8. The spatial rigidity of the structure is not only secured by the rigid connection of pillars and foundation combined with the frame-connected roof rungs. It is mainly maintained thanks to the system of vertical wall bracings interacting with the horizontal bracing of the roof. Between the pillar rows B, C, D, E, F and G and 8 to 9 a construction of a substation is attached. In the engine room is situated technological structure. The construction is formed by supporting frames consisting of pillars type HEA, rungs type IPE and HEA and vertical bracing of rolled profiles. Pillars type HEA are connected to foundation using articulated connection. The rigidity of the structure is secured both ways by vertical bracing and by the connection of the plateau beams with the hall girders.
Description
Citation
KROMPOLC, F. Ocelové konstrukce objektů kotelny a strojovny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Date of acceptance
2014-02-05
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO