Lipůvka – spirálová okružní křižovatka silnic I/43 a II/379

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato diplomová práce navazuje na předchozí práce zpracované na Ústavu pozemních komunikacích FAST VUT zabývající se úpravami silnice I/43 Brno – Svitavy. V souladu s územním plánem obce Lipůvky je navržena stavební úprava stávající provizorní třípaprskové okružní křižovatky s jedním pruhem na okružním pásu na čtyřpaprskovou turbo okružní křižovatku typu „vajíčko“. Křižovatka silnic I/43 a II/379 se v podmínkách stávajícího stavu v období ranních špiček všedních dnů a páteční a nedělní odpolední špičky vyznačuje rozsáhlými kongescemi, proto je rovněž provedeno kapacitní posouzení navržené křižovatky a porovnání se stávajícím stavem. Výstavba čtvrtého paprsku křižovatky je motivována jednak plánovaným rozšířením obytné zástavby a vznikem průmyslové zóny na jihozápadním okraji obce a jednak záměrem přeložit krajskou silnici II/379 mimo souvisle zastavenou oblast obce. Silnice I/43 tvoří významnou dopravní tepnu severně od Brna, proto je zřejmá snaha o eliminaci tzv. úzkých hrdel na její trase. Součástí práce je i teoretický úvod zabývající se navrhováním turbo okružních křižovatek v zahraničí.
This thesis builds on previous work on an Institute of Roads FAST VUT dealing with modifications of road I/43 Brno – Svitavy. A conversion of the existing temporary three leg single lane roundabout to egg turbo roundabout with four legs, is proposed there, in accordance with local plan of Lipůvka. The intersection of road I/43 and II/379 can be characterized by large congestions in the morning peak hours during weekdays and afternoon peak hours on Saturday and Sunday. That is the reason for implementation of capacity assessment of designed turbo roundabout and comparison with current situation. Construction of fourth leg is motivated by the planned expansion of residential area and the development of industrial zone on the south-western outskirts of the village and rerouting of the county road II/379 out of built-up area as well. Road I/43 is an important thoroughfare north of Brno, so it is obvious effort to eliminate the bottlenecks on the route. The thesis also includes a theoretical introduction dealing with the design of turbo roundabouts abroad.
Description
Citation
PATOČKA, M. Lipůvka – spirálová okružní křižovatka silnic I/43 a II/379 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Date of acceptance
2014-02-04
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO