Možnosti zvýšení mrazuvzdornosti cihlářského střepu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se v teoretické a praktické části zabývá možností zvýšení mrazuvzdornosti keramického střepu. V teoretické části jsou shrnuty dosavadní poznatky v oblasti mrazuvzdornosti keramického střepu. Praktická část je rozdělena do dvou oblastí. V první oblasti je experimentálně posuzován vliv vypalovací teploty (820 °C a 1020 °C) a doby výdrže (2, 4 a 6 hodin) výpalu na mrazuvzdornost a řadu dalších parametrů cihlářského střepu ze surovinových směsí používaných pro výrobu střešní tašky v závodech TONDACH Šlapanice a TONDACH Dolní Jirčany. V druhé oblasti praktické části jsou navrženy dvě modifikace surovinové směsi používané pro výrobu střešní tašky v závodu TONDACH Šlapanice – jíl GE a zeolit – a jsou experimentálně ověřeny jejich účinky na vzorcích alternativně vypálených v peci určené pro výpal zdících prvků a v peci určené pro výpal střešních tašek TONDACH Šlapanice.
This thesis, which comprises of a theoretical and a practical part, deals with possible means of increasing ceramic body frost resistance. The current state of research in the field of ceramic body frost resistance is summarized in the theoretical part. The practical part is divided into two sections. In the first section, the influence of firing temperature (820 °C and 1020 °C) and duration (2, 4 and 6 hours) on frost resistance and several other parameters is assessed by means of experiment, using a specimen of brick body made of mixes currently used in roof tile production by TONDACH Šlapanice and TONDACH Dolní Jirčany factories. In the second section of the practical part, two modifications are introduced of the mixture currently used in roof tile production in the TONDACH Šlapanice factory – GE clay and zeolite supplements were added, the effects of which are verified by means of experiment using specimens fired in a kiln designated for ceramic masonry blocks and alternatively in a kiln used for firing TONDACH Šlapanice roof tiles.
Description
Citation
KERŠNER, Š. Možnosti zvýšení mrazuvzdornosti cihlářského střepu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2014-02-04
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO