Kalibrace nepřímých metod pro zjišťování vlastností alkalicky aktivovaných betonů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Práce se zabývá tvorbou kalibračních vztahů pro stanovení pevnosti v tlaku, dynamického a statického modulu pružnosti alkalicky aktivovaného betonu pomocí nepřímých (nedestruktivních) metod. O alkalicky aktivovaných betonech se pojednává jako o relativně novém materiálu použitém ve stavebnictví. Vykazují jiné vlastnosti než betony na bázi portlandského cementu. Proto se tedy modifikace obecného kalibračního vztahu jeví jako nezbytná. Čerstvý beton byl vyroben v provozu ŽPSV a.s., v závodě Uherský Ostroh ve třech směsích a vždy v počtu 18 krychlí a 3 trámce. Vzorky byly zkoušeny tvrdoměry Schmidt typu L a typu N, SilverSchmidt PC-N a ultrazvukem v 6 časových etapách po 3 tělesech. Poté byla stanovena pevnost v tlaku na krychlích. Statický modul pružnosti na hranolech byl stanoven ve stáří 28 dnů. Výsledkem jsou kalibrační vztahy pro stanovení vývoje pevnosti v tlaku a modulu pružnosti pro jednotlivé metody i jejich vzájemnou kombinaci.
This work solves creation of calibration relations to determine cube compressive strength, dynamic and static elastic modulus of alkali-activated concrete by non-destructive methods. Alkali-activated concrete is spoken of as a new material used in civil engineering. It shows different properties than normal concrete based on Portland cement. That's why the modification of common calibration relation seems necessary. Fresh concrete was made in the concrete plan ŽPSV a.s., Uherský Ostroh in three mixtures and always in the number of 18 cubes and 3 prisms. The samples were tested by impact hammer Schmidt type L, type N, SilverSchmidt PC-N and by ultrasound in 6 time periods of three specimens. After that, the cube compressive strength was determined. Status of static elastic modulus was determined in a time period of 28 days. The results are calibration relations to determine the progress of compressive strength and modulus of elasticity for each method and their combination.
Description
Citation
VRBA, P. Kalibrace nepřímých metod pro zjišťování vlastností alkalicky aktivovaných betonů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Date of acceptance
2014-02-03
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO