Využití vedlejších energetických produktů a dalších druhotných surovin pro výrobu alfa sádry

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Práce navazuje na dlouholetý výzkum v oblasti výroby alfa sádry v roztoku solí, který je řešen na ÚTHD stavební fakulty řadu let. Výsledkem dosavadního výzkumu je poloprovozní zařízení pro beztlakovou výrobu sádry. Náplní práce bylo tedy zefektivnit výrobu hemihydrátu síranu vápenatého jednak pomocí úprav na samotném zařízení a dále optimalizací dehydratačního procesu. Vědeckým cílem pak bylo porovnat vliv dehydratačních roztoků na bázi CaCl2, NaCl a KCl na výsledný produkt, a to při stejné molární koncentraci roztoků.
Thesis focus on the longterm research in an area of alpha gypsum production by non pressure method in chloride salt solutions production, which is researched by Institute od technology of building materials and components, Faculty of civil engineering for many years. The result of given research is non pressure equipment for alpha gypsum production. The scope of this research was to make a production of alpha gypsum more efficient through modification of the facility itself and through an optimalization of dehydration process. The scientific aim of this process was to compare an influence of dehydratation solutions of CaCl2, NaCl and KCl on the final product provided that molarity of solutions was at the same level.
Description
Citation
MOLDRZYK, J. Využití vedlejších energetických produktů a dalších druhotných surovin pro výrobu alfa sádry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2014-02-03
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO