Měření relaxací gelových struktur technikami magnetické rezonance

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem bakalářské práce je změření relaxací gelových struktur technikami magnetické rezonance. V první části je podrobně popsána teorie potřebná k následnému měření. Je zde vysvětlen základní fyzikální princip NMR, zavedeny pojmy jako precese, Larmorova frekvence a RF pulzy. Zjednodušeně je uveden i samotný měřicí přístroj, jeho základní části a rozdělení z hlediska magnetických polí. Nejdůležitější částí je vysvětlení a pochopení relaxačních dějů, které při NMR nastávají. Jednotlivé sekvence, které se k jejich měření používají, jsou vysvětleny na metodě spin echo, jenž je stavebním kamenem všech dalších metod. Druhou částí je zpracování naměřených výsledků. Měření poklesu i spektra daných gelových vzorků je vyjádřeno v závislosti času T2 na době tuhnutí vzorku.
The purpose of this Bachelor’s thesis is measuring of gelly structure relaxation using magnetic resonance imaging. The first part closely describes the theory needed for upcoming measuring. There is explained basic physical principle of NMR and terms such as precession, Larmor frequency and RF pulses are established. The measuring instrument is also schematically introduced, as are its main parts and division in aspect of magnetic fields. The most important part is explanation and understanding of relaxation processes that happen during NMR. Individual sequences used for measuring of relaxation processes are demonstrated by the spin echo method, which is the basic building block of all successive methods. The second part is processing of results. Measuring of fall and spectre of given gelly samples is expressed as a function of time T2 on the sample solidification time.
Description
Citation
JEHLIČKOVÁ, L. Měření relaxací gelových struktur technikami magnetické rezonance [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (předseda) prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Václav Říčný, CSc. (člen) prof. Ing. Karel Roubík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (člen) Ing. Ivo Hertl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO