Výzkum zařízení pro úpravu mořské vody a další aplikace

Abstract
V souvislosti s poměrně rychlým úbytkem zdrojů pitné vody je stále větší zájem zaměřen na odsolování mořské a brakické vody. V budoucnu bude docházet k růstu požadavků na dostatečné množství sladké vody v důsledku zvyšujícího se počtu populace, růstu životní úrovně obyvatel i z důvodu rozšiřování průmyslových a zemědělských činností obyvatelstva. Práce se zabývá aktuální problematikou úpravy mořské vody, a to převážně jejím odsolováním na principu destilace, za účelem vývoje zařízení pro úpravu mořské vody. Záměrem je vyvinutí kompaktního modulového zařízení pro odsolování mořské vody na základě provedení a vyhodnocení experimentálních zkoušek na experimentálním zařízení. Součástí řešení je přehled systémů pro úpravu mořské vody, diskuze konstrukčních a materiálových aspektů, návrh a výroba experimentální jednotky a také konfrontace vypočtených hodnot s výsledky experimentálních měření.
As water resources are rapidly being exhausted, more and more interest is focused on the desalination of sea water and brackish water. Increasing amounts of fresh water will be required in the future due to the rise in population rates, increasing living standards and the expansion of industrial and agricultural activities. The thesis is concentrated on current issues of treatment of sea water, mainly the desalination based on the distillation principle, in order to develop a unit for seawater treatment. The aim is to develop a compact modular unit for seawater desalinate on based on the implementation and evaluation of experimental tests on the experimental unit. The solution includes an overview of systems for treatment of seawater, a discussion of structural and material aspects of the units, design and manufacture of the experimental unit and confrontation the calculated values with the results of experimental measurements.
Description
Citation
HÁJEK, Z. Výzkum zařízení pro úpravu mořské vody a další aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) prof. Dr.-habil. Jiří Klemeš, DSc., dr.h.c. (člen) Ing. Miloslav Odstrčil, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (člen) prof. Ing. Pavel Noskievič, CSc. (člen) RNDr. Petr Žaloudík, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-05-16
Defence
Základní přínos práce spočívá v řešení aktuálního tématu a to nedostatku pitné vody v globálním pohledu. Autor řeší návrh jednotky pro odsolování mořské slané vody, konstrukci, výrobu, uvádění do provozu. Provedl řadu exp. měření, která porovnal se simulačními výpočty. Výsledky jsou využitelné pro praxi, výrobu odsolovacích jednotek.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO