Příprava enkapsulovaných enzymů pro využití v kosmetice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá testováním vhodné formy enkapsulovaných enzymů určených k hojení ran a regeneraci tkání pro aplikaci v kosmetologii a farmacii. Pro enkapsulaci byly vybrány proteolytické enzymy bromelain, papain a kolagenasa. Enzymy byly enkapsulovány do alginátových a chitosanových částic připravených pomocí enkapsulátoru a do liposomových částic. U obou metod přípravy částic byla sledována účinnost enkapsulace pomocí stanovení bílkovin. Stabilita připravených částic byla sledována v modelovém a reálném prostředí pomocí spektrofotometrického stanovení množství uvolněných bílkovin. U uvolněných enzymů byla spektrofotometricky stanovována jejich proteolytická aktivita. Alginátové a chitosanové částice připravené pomocí enkapsulátoru byly vyhodnoceny jako vhodná forma enkapsulace enzymů určených pro hojení ran. Tyto částice vykazovaly vysokou enkapsulační účinnost a dobrou stabilitu v modelovém prostředí. U liposomů byla enkapsulační účinnost nižší a liposomové částice byly také méně stabilní. Jako reálné prostředí pro stanovení stability částic byl zvolen hydrogel a emulze oleje a vody. Prostředí hydrogelu bylo vyhodnoceno jako velmi vhodné pro úchovu částic i pro proteolytickou aktivitu enkapsulovaných enzymů. V emulzi byly částice nestabilní a proteolytická aktivita enzymů prudce klesala. Enkapsulace umožňuje dlouhodobou stabilizaci biologicky aktivních látek a možnost jejich cíleného transportu a postupného uvolňování. V práci byly naznačeny možnosti využití enkapsulace pro výrobu účinnějších hojivých prostředků, které by umožnily vyšší efektivitu léčby a zkrácení doby rekonvalescence.
Presented diploma thesis is focused on testing of an appropriate form of encapsulated enzymes intended for application in cosmetic and pharmaceutical industry. For encapsulation, proteolytic enzymes bromelain, papain and collagenase were used. These enzymes were encapsulated into alginate and chitosan microparticles prepared by an encapsulator and packed into liposomes. Encapsulation effectiveness was evaluated by analysis of total proteins. Particles stability was evaluated in model and real conditions by photometrical analysis of released proteins. Proteolytic activity of released enzymes in model and real conditions were observed too. Alginate and chitosan microparticles prepared by the encapsulator were found as an appropriate form of encapsulated enzymes designed to wound healing. Encapsulation effectiveness of these particles and stability in model conditions were good in comparison with liposomes. Hydrogel and water-oil emulsion were used for analysis of particles stability at real conditions. Hydrogel was found as a good option for preservation of particles as well as proteolytic enzyme activity. Emulsion made particles less stable and proteolytic activity of enzymes decreased rapidly. Encapsulation enables long-term stabilization of biologically active compounds as well as possibility of targeted transport and controlled releasing. Presented diploma thesis suggests possibilities of application encapsulated enzymes in designing more effective formulations for wound healing.
Description
Citation
BOKROVÁ, J. Příprava enkapsulovaných enzymů pro využití v kosmetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-03
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: doc. Španová: Porovnání s dosud známými výsledky, jsou tyto enzymy často enkapsulovány ? prof. Šimko: Je použití těchto enzymů v kosmetologii časté ? Princip použitého přístroje ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO