NOVÉ NA STARÉ – Brno, nároží Bratislavská - Stará

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Již v 18. století se v Zábrdovicích začaly stavět první podniky textilního průmyslu. Díky tomu se zde zahušťovala zástavba a později se stavěly pavlačové domy. Pavlačový dům je pro tuto čtvrť typický i dnes. Život se tu odehrává na ulici a ve dvoře. Stejně tak k Zábrdovicím neodmyslitelně patří textilní průmysl. Textilie je hlavním motivem projektu. Kovová tkanina posuvná po kolejnicích visí volně přes lodžie a pavlače a částečně stíní interiér. Ovce ve stádu o více než 30 kusech přestává poznávat ovčí tváře, je zmatená a bečí. Podobně to funguje i u lidí. Navržené objekty dělí pozemek do tří menších dvorů, kde si každý obyvatel může najít svůj vlastní vnější prostor. Každý pak zná své sousedy, přičlení se k určité skupině a má pocit, že někam patří.
In the 18th century came first companies of the textile industry to Brno-Zábrdovice. Thanks to this fact the area began to grow and later the first buildings with galleries were built and they are still typical for Zábrdovice today. Everything is happening on the streets and in the yards. Likewise the textile industry undoubtedly belongs to Zábrdovice. Fabric is the main motive of the project. Metal fabric is hanging loosely over the balcony and galleries and partial shades interior spaces. Sheep in a flock of more than 30 pieces ceases to recognize sheep faces, it is confused and bleats. It is similar for human. The proposed objects divide the land into three smaller courts, where everyone can find their own outer space. Everyone knows his neighbours, he associates to a certain group and feels like he belongs somewhere.
Description
Citation
BAŽÍK, L. NOVÉ NA STARÉ – Brno, nároží Bratislavská - Stará [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Jiljí Šindlar, CSc. (předseda) Ing. arch. Yvona Boleslavská, Ph.D. (člen) Ing. arch. Petra Matoušková (člen) doc. Ing. Monika Petříčková, Ph.D. (člen) Ing. arch. Barbora Ponešová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-05-27
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO