NOVÉ NA STARÉ – Brno, nároží Bratislavská - Stará

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
urbanistické souvislosti Území, na které se nachází zadaná parcela má velmi specifický charakter. Území je také do velké míry zasaženo vystěhováním německého obyvatelsva, po kterých zde zůstalo hodně prázdných bytů. Tato čtvrť se nachází vpodstatě v těsné návaznosti na centrum a v poslední době zde můžeme pozorovat velký rozvoj, které ale často není předmětem zájmu místních obyvatel. Romové jsou odsunováni z centra města pryč. V této lokalitě je pár jedinečných domů, kde se lidé navzajem znají, tyto domy mají dvory, do kterých jsou orientovány a obyvatelé si k těmto domům i k sobě navzájem našli vztah. Tento projekt se z něčeho podobného snaží vycházet. Snaží se posilovat vztahy mezi lidmi. architektonický výraz Typickou formou pro tento účel stavby je pavlačový dům. Dům navazuje na parcelaci ulice a mezi jeho hmotami utváří vnitřní prostory pro jeho obyvatele. Projekt kombinuje byty z vnitřní pavlače a byty s terasami do dvora, také přístupny z pavlače. Dům utváří dva vnitřní prostory, z nichž jeden je více propojen z vnějškem, s ulicí. Umožňuje kolemjdoucím pohledy do dvora, ale dává najevo, že tento prostor už je jen pro obyvatele domu. Druhý prostor je klidnější.
The nature of the territory, where the given plot is located is very specific. It is in close relation to Cejl Street, which was an important route between the town and Zábrdovice monastery in the past. The area is also largely affected by the eviction of the German people, after which a lot of empty apartments remained there. This district is basically in close relation to the city center and recently we can observe a great development, however, it often does not coincide with the interests of the local residents. Roma people have been pushed away from the city center. A couple of unique buildings where people know each other are located in this area. These houses are oriented into their courtyards, and the inhabitants there have created a relationship to their houses and to each other as well. The effort of this project is to design something similar. Its intention is to strengthen relationship between people.
Description
Citation
VAŠUT, Š. NOVÉ NA STARÉ – Brno, nároží Bratislavská - Stará [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Jiljí Šindlar, CSc. (předseda) Ing. arch. Yvona Boleslavská, Ph.D. (člen) Ing. arch. Petra Matoušková (člen) doc. Ing. Monika Petříčková, Ph.D. (člen) Ing. arch. Barbora Ponešová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-05-27
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO