NOVÉ NA STARÉ – Brno, nároží Bratislavská - Stará

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Zadaná parcela se nachází na nároží ulic Bratislavská a Stará. Jedná se o bývalou průmyslovou lokalitu, která je nyní vnímána spíše negativně. Oblast bývá označována jako jedna ze sociálně vyloučených lokalit. V okolí se nachází značné množství iniciativ a neziskových organizací, které se snaží tuto situaci změnit. Mezi domy s historickými fasádami je možné pozorovat charakteristická rysy oblasti - zašedlost, mírnou “ošuntělost”, charakteristické činžovní domy s pavlačemi, které vytvářejí nezaměnitelnou identitu místa. Jako hlavní nedostatek hodnotím špatný a nedostatečný veřejný prostor. Jediným využitelným veřejným prostorem je plácek s platany naproti Muzea Romské kultury, který je ale většinou zaplněn auty. Dostatečně velká proluka, která leží naproti vstupu divadla Radost, uprostřed oblasti a zároveň na nejživější ulici Bratislavské, se k vytvoření veřejného prostoru přímo nabízí. Navrhuji proto dostatečně velké náměstí, které by mohlo sloužit pro setkávání obyvatel i pořádání různých aktivit.
The specified plot is located on the corner of Bratislava and old. It is a former industrial site , which is now perceived more negatively. The area is known as one of the socially excluded localities. In the vicinity there is a large number of initiatives and non-profit organizations that are trying to change this situation. Among homes with historic facades is possible to observe the characteristic features of the area - zašedlost , mild " shabbiness " distinctive apartment homes with porches that create a unique identity space. The main deficiency evaluate poor and inadequate public space . The only usable public space is a commons with sycamore trees across from the Museum of Roma culture, but which is usually filled with cars . Sufficiently large free space , which lies across from the theater joy in the middle area while the liveliest street in Bratislava , is to create a public space directly offers . I therefore propose that a sufficiently large square, which could serve to meet residents and organizing various activities.
Description
Citation
SPÁČILOVÁ, I. NOVÉ NA STARÉ – Brno, nároží Bratislavská - Stará [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Petr Hrůša (předseda) Ing. arch. Jan Foretník, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Mikeš (člen) Ing. arch. Hana Ryšavá, CSc. (člen) Ing. arch. Robert Sedlák (člen)
Date of acceptance
2014-05-27
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO