NOVÉ NA STARÉ – Brno, nároží Bratislavská - Stará

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Bakalářská práce zpracovává studii zastavění nároží ulic Bratislavská a Stará v Brně. Dvě na sebe kolmé hmoty domů otevírají souběh ulic Bratislavské a Staré a vytvářejí veřejný prostor, náměstí s potenciálem být středem této zajímavé čtvrti. Dům svojí zadní stěnou sousedí se štítovou a prázdnou zadní stěnou budov Policie ČR. Druhá hmota vytváří vnitroblok sousedním domům na ulici Stará. Dvě hmoty navrženého domu jsou k sobě v kontrastu. Severní část je zvednuta nad terén a světlá barva s modelací fasády evokující pásová okna vytváří dojem lehkosti. Jsou pod něj vloženy prosklené kubusy prostor parteru. Naproti tomu druhá hmota domu stojí pevně na zemi. Má tmavou fasádu s cihelným obkladem. Brněnský Bronx, jak je tato část města nazývána, zažívá v současnosti obměnu, kdy se z chudé a nebezpečné čtvrti stává „dobrá“ čtvrť. Ne zcela náhodou, po dlouhé době se konečně rekonstruují krásné staré domy a přímá blízkosti centra dává místu velký potenciál. Na druhé straně to také vede k tomu, že dlouhodobí obyvatelé, v tomto případě převážně Romové, se musí stěhovat. Konceptem návrhu je tak nabídnout malé, ekonomicky dosažitelné byty jako alternaci k velkým bytům v secesních domech, které byly před rekonstrukcí často i rozdělené na několik menších bytových jednotek. Začlenit, ne vyčlenit.
This bachelor thesis deals with study of built corner of Bratislavská Street and Stará Street in Brno. Two perpendicular to each materials of the house opened concurrence of these streets. Next, create a public space, square, with the potential to be the centre of this interesting district. The house with rear wall borders with a gable and a blank wall of the building of the Police of the Czech Republic. The second material creates an internal block neighbouring buildings on the street Stará. The northern part is lifted above the ground and the light colour of the facade the modelling of inducing strip windows creates an impression of lightness. In contrast, the second material of the house stands firmly on the ground. It has a dark facade with brick cladding. This part of Brno is experiencing in the present replacement, when a poor and dangerous neighbourhood becoming a "good" neighbourhood. After a long time finally reconstruct the beautiful old houses and straight near the centre gives the place a great potential. On the other hand, it also leads to long-term residents, in this case mainly Roma, must move. The concept of the proposal is to offer small, economically affordable apartments. Incorporate, not set aside.
Description
Citation
DERKA, J. NOVÉ NA STARÉ – Brno, nároží Bratislavská - Stará [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Jaromír Walter (předseda) doc. Ing. Monika Petříčková, Ph.D. (člen) Ing. arch. Hana Ryšavá, CSc. (člen) Ing. arch. Radek Suchánek, Ph.D. (člen) Ing. arch. Vítězslav Nový (člen)
Date of acceptance
2014-09-11
Defence
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO