NOVÉ NA STARÉ – Brno, nároží Bratislavská - Stará

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
UNIVERZÁLNÍ/OTEVŘENÝ DŮM „Nadčasovost domu není o jeho neměnnosti, ale o schopnosti se přizpůsobovat novým provozům, aniž by se ztratila kvalita a původní prostorové schéma.“ Yvette Vašourková, Zlatý řez, n°34, zima 2011 Tématem návrhu je univerzální, popř. otevřený dům. Takový, který umožňuje změnu funkce bez zásahu do konstrukční podstaty objektu. Díky tomu zde lidé mohou pracovat nebo bydlet, popřípadě kombinaci obojího. Nosné prvky zde tvoří fasáda a ztužující jádro. Vnitřní příčky jsou nenosné a tudíž variabilní. Univerzální rastr fasády zcela záměrně dům nepředurčuje pro žádné využití, umožňuje mu v čase stálost. Dům se tak stává jakýmsi rámcem. Objekt může být domem bytovým, administrativním pracovištěm nebo například hotelem. To znamená, že i po změně funkce se dům nebude muset odstranit.
UNIVERSAL / OPEN HOUSE "The timelessness of house is not stable, but the ability to adapt to new operating them without losing the original quality and spatial scheme." Yvette Vašourková, Golden Section, n ° 34, Winter 2011 The theme of the proposal is universal, respectively. open house. One that allows you to change the function without interfering with the structural nature of the object. Thanks to this, people can work or live, or a combination of both. The supporting elements will form the facade and reinforcing core. Interior walls are non-load bearing and therefore variable. Universal grid facade deliberately does not predetermine the house for any use, allows him time stability. The house becomes a kind of framework. The object may be a residential house, for example, the administrative department or the hotel. This means that even after changing the function of the house will have to be removed.
Description
Citation
STRUHAŘÍK, D. NOVÉ NA STARÉ – Brno, nároží Bratislavská - Stará [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Marek Štěpán (předseda) Ing. arch. Bohumila Hybská (člen) Ing. arch. Petr Kopečný (člen) doc. Ing. Zdenka Lhotáková, CSc. (člen) Ing. arch. Lukáš Pecka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-05-26
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO