Místo ve středu města? Brno – Lokalita Údolní – Gorkého

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Areál porodnice na Obilním trhu je jednou z rezerv, kterou jsme definovali v rámci projektu Inventura stavění v městské památkové rezervaci v Brně. Návrh vychází ze situace, kdy bude provoz porodnice přesunut do nové budovy v areálu fakultní nemocnice v Brně - Bohunicích, která se v následujících letech plánuje. Obilní trh je významným veřejným prostorem v rezidenční čtvrti Veveří. Jeho poloha je také významná blízkostí parku a hradu Špilberk, k němuž odtud v současné době není umožněn přístup. Tato čtvrť je skvělým místem pro život, s jasně definovanou blokovou strukturou, která se svou kvalitou dá přirovnat k pražským Vinohradům. Návrh přispívá k dotvoření této struktury, doplňuje chybějící části ulice Gorkého a Údolní a nabízí soudobé formy bydlení v této výjimečné lokalitě. Navrhovaná zástavba rozvíjí stávající blok a vymezuje uliční frontu ulic Gorkého a Údolní. Konce ramen směřují k budově porodnice a mezi sebou svírají soukromou zahradu určenou pro obyvatele domů. Ustoupená patra bytových domů podél Údolní a Gorkého ulice reagují na dálkový průhled ulicí Čápkova na pravoslavný kostel sv. Václava z 30. let 20. století. Navrhovaný průchod v protažení ulice Čápkova, lemovaný z jedné strany zástavbou bytových domů, umožní přístup na Špilberk, který je alternativou k nepříjemné trase podél rušného Úvozu. Novým využitím historické budovy by měla být soukromá reprodukční klinika a centrum asistované reprodukce, jež navazuje na tradiční, 130 let nepřerušenou, funkci objektu a odpovídá soudobému rozvíjejícímu se trendu luxusního rodičovství.
The designed area of residential buildings responds to the surrounding buildings, the development of existing block and defines the frontage streets of Gorkého and Údolní street. The ends of the lines extend to the building of a hospital and between them is the private garden for the residents. Recessed floor apartment buildings react to remote vista through Čápkova street to the Orthodox durch of sv. Václav from the 30s of the 20th century. The proposed passage in the extension of Čápkova street, bordered on one side with three-story apartment buildings, allowing access to Špilberk, which is an alternative to the uncomfortable route along the busy Úvoz stree. The new use of the historic building should be private fertility clinic and center for assisted reproduction, which follows the 130 years of unbroken tradition, and the object corresponds to the developing trend of contemporary luxury parenthood.
Description
Citation
JAKUBÍKOVÁ, B. Místo ve středu města? Brno – Lokalita Údolní – Gorkého [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Aleš Burian (předseda) Ing. arch. Pavel Jura (člen) Ing. arch. Vítězslav Nový (člen) akad. arch. Jan Sapák (člen) doc. Ing. Ivana Žabičková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO