Škola, základ života - Soubor školských staveb v Ostravě na Černé louce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Cílem diplomové práce byl nárh komplexu školských staveb v Ostravě Černé louce. Návrh je rozdělen do dvou objektů - hlavní objekt (ZŠ a SŠ) a objekt MŠ . Hlavní vstup do komplexu je směrován ke spádové oblasti - bydlení v Nové Karolině. Ustoupením objektu MŠ je vytvořen parkově upravený předprostor škol. Podél řeky byl zachován zelený pás pro sport a rekreaci. Forma hlavního objektu koresponduje s okolní zástavbou - uzavřený blok s vnitřním atriem. Blok se směrem k řece otevírá a zdrobňuje, stejně tak i objekt MŠ. Pro fasáda objektu je zvolen speciální pohledový beton se schopností čištění ovzduší - prolamovaný kolem oken. Do atria a směrem k řece jsou použity skleněné plochy. Barevné provedení fasád je oživeno žlutými plochami ostění u oken, pro společné prostory je použita prosklená plochoa s lesklými zelenými panely. Provoz hlavní budovy je členěn do 4 celků. I. stupeň ZŠ je orientován směrem k řece a typickým pro něj jsou čtvercové učebny a velká pobytová chodba. II. stupeň ZŠ, spojený se SŠ, je umístěn do 2 a 3NP v atriovém uspořádání chodeb s učebnami. Další celek tvoří tělocvična orientovaná k Černé louce. Zázemí školy je umístěno do 1NP. Dominantním prvek je prostorově převýšená jídelna otevírající se do atria.
The goal of diploma thesis was design of educational building complex in Ostrava, Černá louka. Design is divided into two buildings- the main building(primary and secondary school) and kindergarden building. Main entrance into the complex is oriented to the catchment area - new living in Nová Karolina. Subsidence of the Kindergarten object creates landscaped space in front of schools. The green belt for sport and recreation was preserved along the river. Form the main object corresponds with the surrounding buildings - closed block with an inner atrium. The block opens and decreases towards the river, as well as kindergarten object. The facade of the building is special architectural concrete with the ability to clean the air - pierced around the windows. Gllass is used towards atrium and the river. Colours facade is enlivened by yellow surfaces lining by the windows, for common areas are used flat glass glossy green panels. Operation of the main building is divided into 4 units. Primary school is oriented towards the river and it is typical for square classrooms and a large corridor. Secondary school, coupled with the high school is located in 2nd and 3rd floor in the atrium arrangement of corridors with classrooms. Next part is gymnasium oriented to the Černá louka. Facilities of the school is located in the 1st floor. The dominant element is spatially banked dining room that opens into the atrium.
Description
Citation
CHROUSTOVÁ, A. Škola, základ života - Soubor školských staveb v Ostravě na Černé louce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Robert Votický (předseda) doc.Ing.arch. Zdeněk Jiran (člen) doc.Ing.arch. Zbyšek Stýblo (člen) Ing. arch. Zdeněk Trefil (člen) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-03
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO