Zhodnocení současných technologií v zajišťování funkční bezpečnosti strojních zařízení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá zhodnocením současných technologií v zajišťování funkční bezpečnosti strojních zařízení. První část práce je věnována technickým normám, které se vztahují k této problematice. Jsou zde vysvětleny nejpoužívanější pojmy vyskytující se v těchto normách a popis základních principů k návrhu a zajištění funkční bezpečnosti strojních zařízení. V druhé části jsou představeny prvky zajišťující funkční bezpečnost. Jsou to prvky vstupní, které monitorují zařízení a jeho okolí. Logické prvky, které podle stanovených podmínek vyhodnocují vstupy a posílají výstupním prvkům podněty k reakci. Dále následuje kapitola, která na příkladu ukazuje návrh a ověření úrovně vlastností a úroveň integrity bezpečnosti.
This bachelor’s thesis deals with the evaluation of present technologies in ensuring functional safety of machinery. The first part devotes to the technical standards, which are related to this issue. It explains the most common terms occurring in these standards and the description of the basic principles for the design and ensuring the functional safety of machinery. The second part presents the elements ensuring functional safety. These are the input elements that monitor a device and its surroundings. Logical elements which, under specified conditions assess inputs and send output elements impulses to respond. Then there is the chapter showing on the example the design and verification of the performance level and safety integrity level.
Description
Citation
KOTEN, J. Zhodnocení současných technologií v zajišťování funkční bezpečnosti strojních zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Pernikář, CSc. (místopředseda) Ing. Luboš Kotek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pavlík, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-23
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO