Možnosti systému Sinumerik při programování rotační strojní součásti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá výrobou rotační strojní součásti na soustružnickém CNC stroji s řídicím systémem Sinumerik. Nejprve je stručně popsána zvolená součástka, na kterou je později vytvořen NC program v systému Sinutrain Operate 4.5. Daný program je následně ověřen simulací. V rámci této práce je zpracována technická dokumentace, která obsahuje nový technologický postup výroby a výrobní výkres zadané součásti. Na závěr je věnována pozornost technicko-ekonomickému zhodnocení nově navržené výroby, kde jsou ověřeny zvolené řezné podmínky a potřebný výkon CNC stroje. Výsledkem práce je rovněž určení hodinové sazby CNC soustruhu a ceny součástky s ohledem na nově prezentovanou výrobu.
This diploma thesis deals with a manufacture of rotating mechanical component on CNC lathe machine with Sinumerik control system. At first the chosen component is briefly described and then NC program is created in Sinutrain Operate 4.5 system. Afterwards the program is verified by simulation. Within the diploma thesis a technological documentation is elaborated that contains a new technological course of manufacture and a manufacture drawing of the component. The final part of this thesis is focused on technical-economic evaluation of newly designed manufacture with verification of cutting conditions and required output of the CNC machine. The outcome of the thesis defines an hour rate of CNC lathe and price of component that regards to newly presented manufacture.
Description
Citation
SLAVÍK, D. Možnosti systému Sinumerik při programování rotační strojní součásti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Robert Čep, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Ĺubomír Javorek, CSc. (člen) prof. Dr. Ing. Libor Beneš (člen) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-25
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jak probíhala příprava polotovaru pro vyráběnou součást „čep“? 2. Tepelné zpracování použitého obráběného materiálu. 3. Jakou jinou technologií by bylo možné připravit polotovar orčený k obrábění? 4. Jak se změní měrný řezný odpor se zmenšujícím se průřezem třísky? 5. Proč je důležité popouštění u nástrojů z HSS ocelí? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO