Studium řezných vad při oxidačním dělení mezních tlouštěk konstrukční oceli pevnolátkovým laserem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá zkoumáním řezných vad při řezání konstrukční oceli tloušťky 15 mm na pevnolátkovém laseru firmy Bystronic s důrazem na jev nazvaný široký řez, který má za důsledek řádové rozšíření řezné spáry a výrazné zvětšení vývinu tepla v místě řezu. V úvodu jsou popsány hlavní typy laserů používané pro řezání plechů a porovnány jejich výhody a nevýhody. Dále je popsán proces řezání a jeho parametry a rovněž jsou popsány možné řezné vady. Byl proveden experiment na ocelích S355MC a S235JR a byly analyzovány vady řezu v závislosti na nastavených řezných parametrech. Následně je stanoven rozsah doporučených parametrů, které je vhodné volit pro konkrétní podmínky řezání a je dáno doporučení z hlediska volby materiálu, který má být řezán, a z hlediska technologické úpravy dílců. V poslední části je změřena drsnost širokého řezu, šířka tepelně ovlivněné oblasti a mikrotvrdost materiálu.
This thesis deals with research of cutting defects at laser cutting of 15 mm thick carbon steel by Bystronic fiber laser with emphasis on wide cutting gap, which causes enlargement of wide of cutting gap and deterioration of roughness of cutting edge and increase of creation fo heat. The introduction describes the main types of lasers used for cutting sheet of metal and compare their advantages and disadvantages. Also described is a cutting process and its parameters, and also the possible cutting defects. An experiment was conducted on steels S355MC and S235JR and cutting defects were analyzed in relation to the set of cutting parameters. Next part determines the extent of the recommended parameters that should be chosen for specific cutting conditions and is balanced recommendations regarding the choice of material to be cut, and technological adaptations parts. In the last part is measured roughness of a wide cutting gap, the width of the heat affected zone and micro-hardness of the material.
Description
Citation
KRÁLÍK, P. Studium řezných vad při oxidačním dělení mezních tlouštěk konstrukční oceli pevnolátkovým laserem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen) Ing. Evžen Vyplašil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-23
Defence
Diplomant seznámil zkušební komisi s průběhem a výsledky své diplomové práce. Zodpověděl připomínky a dotazy recenzenta. Dotazy komise: 1. Jaké jsou systémy kvality při řezání? 2. Jaké jsou nepřípustné vady při řezíní? 3. Byl řízen výkon laseru v rozích? 4. Jaké byly zkoušené řezné plyny? 5. Byla měřena tvrdost, nebo mikrotvrdost? 6. Bylo na začátku provedeno ověření postupu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO